Adevărul despre disputele dintre români și maghiari

2

Articol disponibil în: Română

Stând de vorbă cu tot felul de oameni de la toate nivelurile, atât români cât și maghiari, și intrând în contact cu administrațiile publice și organizațiile politice atât din zonele cu populație preponderent română cât și cu populație preponderent maghiară, am tras următoarele concluzii obiective.
Spre deosebire de oamenii de etnie română, cei de etnie roman-ungurmaghiară sunt în general mai politicoși, mai cu bun simț, mai primitori și mai diplomați. Dacă mergi ca român într-o zonă unde sunt maghiari și nu ai idei preconcepute despre acești oameni, descoperi că maghiarii sunt indivizi normali și chiar foarte sociabili. Același lucru se întâmplă și când un maghiar merge într-o zonă cu români.
De asemenea am discutat cu ambele naționalități despre principalele dispute pe autonomie, folosirea limbilor materne, etc. Absolut toți oamenii normali, care nu sunt implicați politic, au avut același tip de atitudine. Maghiari nu erau deloc interesați de demersurile politice în legătură cu autonomia, iar românii spuneau că politicienii de naționalitate română exagerează de fiecare dată când vorbesc despre maghiari.
Pe latura culturală chiar am fost surprins că maghiarii apreciază cultura română iar românii chiar laudă obiceiurile și arhitectura maghiară.
Chiar și la nivel personal români spun că unguroaicele sunt focoase iar maghiarii că româncele sunt frumoase.
Așadar, cu o certitudine de 100% vă pot spune că la nivelul oamenilor de rând, conflictul româno-maghiar nu există. Acest conflict este alimentat strict de clasa politică din România.
Pe partea politicienilor români există o serie de indivizi foarte nesimțiți care alimentează acest conflict, nu din convingere, ci pentru a câștiga electoratul care poate fi manipulat cu discursuri extremiste.
Pe partea cealaltă, unii politicienii maghiari care nu sunt cu nimic mai buni decât cei români, se gândesc doar la cum să facă 5 procente pentru a intra în Parlament la cașcaval. Ei știu că pentru a ajunge la cașcaval au nevoie de toate voturile etnicilor maghiari, așa că încearcă să-i țină cât mai departe de populația majoritară, să creeze bariere de limbă sau să născocească conflicte pentru a-i ține captivi.
Ceea ce vedem noi din fața televizoarelor a fi un conflict mocnit între români și maghiari este o minciună rezultată din dorința politicienilor maghiari de a-și ține captiv electoratul și din perversitatea politicienilor români cărora le convine să cumpere o duzină de politicieni maghiari decât să convingă să-i voteze câteva județe unde aceștia sunt majoritari.
Abordarea conviețuirii românilor cu maghiarii în România este una total și intenționat greșită.
De exemplu, în SUA sau Canada sunt comunități minoritare de români și de maghiari. Niciuna dintre aceste comunități nu vor autonomie, nu vor învățământ în limba maternă sau alte lucruri care să-i separe de restul populației. Dimpotrivă, maghiarii și românii care conduc aceste comunități de peste ocean vor ca oamenii lor să se integreze în țările respective, să nu aibă bariere de limbă sau de orice altă natură. Atât românii cât și maghiarii din SUA sau Canada doresc să intre în relații economice cu populația majoritară ca aceasta să investească în comunitățile lor și să se dezvolte. Niciunii nu vor să își facă insule și să trăiască în comunități izolate.
Ca o concluzie obiectivă generală, vina pentru această falsă dispută româno-maghiară și mai ales pentru auto-izolarea județelor cu populație predominant maghiară aparține autorităților și clasei politice române care a preferat să aibă omologi maghiari de același nivel slab și cu același grad de corupție pentru a-i avea la mână. Mai corect spus, politicienii români au găsit și promovat pe acei politicieni maghiari alături de care să poată fura și ține poporul  în prostie, indiferent că e vorba de români sau maghiari.
Așadar, fiți deștepți indiferent de naționalitate și nu uitați că prea mulți politicieni din România, atât cei români cât și cei maghiari, vă vor proști și obedienți.

Iosub Robert

2 Comentarii
  1. Mihai Flueras spune

    Am emigrat în SUA în 1997 dar am petrecut copilăria, adolescența, și începutul maturității în Miercurea Ciuc. Ateste din proprie experiență că situația în SUA cu comunitățile minoritare este exact cum ați reportat. Îmi aduc aminte cum înainte de revoluție eram fluent în limba maghiară și română Cum eram majoritatea prietenilor mei. Mergeam la școală împreună, ne jucam împreună. Ne împăcăm bine. După revoluție s-au segregat școlile și nu am mai avut aceeași oportunitate. Nu am înțeles de ce nu s-a putut să se acorde dreptul studiului în limba maghiară în aceaşi școală unde mergeam împreună de ani de zile. Divizia a început de atunci. Mă doare sufletul că există persoane care creează probleme dacă nu inexistente atunci cel puțin exagerate. Iubesc Harghita și Miercurea Ciuc și doresc să mă întorc într o zi. Sper că majoritatea descoperă că sunt manipulați și le vor spune politrucilor că deși încearcă să ne dezbine nu vor reuși.

  2. Pavel spune

    Correct,recent am avut o delegatie in Ungaria,Budapesta,Moghyorod.Am fost speriat de gandul CA o sa petrec o Luna acolo.Plecat din Tara CA ungurii urasc romanii si invers.am ramas socat,sunt mai primitori CA noi.au fost foarte sociabili,doamna de LA cazare ne serves cafea in fiecare dimineata.oameni prietenosi.in rest doar politica si ungurii din regiunea noastra care chiar sunt oameni fara Tara,iar asta e pacat.peace!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy