Anarhie la Spitalul din Miercurea Ciuc ?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nu prea am înțeles niciodată cum de mai funcționează spitalul din Miercurea Ciuc și, mai ales, nu am înțeles cam ce sprijin are conducerea spitalului de mai e încă pe funcții la ce se întâmplă în această unitate sanitară.spital
Ultima minunăție de care am dat este cea cu laboratorul de analize medicale. Mai precis, se pare că firma care făcea analizele pentru acest spital a fost măturată pentru a face loc unei alte firme care a participat la un simulacru de licitație cu niște prețuri nu mici, ci aberant de mici, semn că ceva e suspect și banii se scot pe alte căi decât cele oneste.
Inițial am încercat să luăm legătura cu domnul Demeter Ferenc – directorul Spitalului Județean Miercurea Ciuc, dar după 8 încercări eșuate am înțeles că domnul director are ceva de ascuns și face tot ce-i stă dumnealui în putință să ne evite. De altfel, credem că este normal să fugă de întrebări la ce am auzit că este în spitalul pe care îl conduce, așa că vă vom spune noi ce am auzit pe surse fără punctul de vedere al spitalului pentru că acolo evident nu se vrea să se comunice.
În primul rând se pare că spitalul e căpușat de tot felul de firme și firmulițe care prestează tot felul de servicii purtătoare de mită. Cel mai grav lucru pe care îl suspectăm este acela că spitalul nu este pregătit sub nicio formă să facă față unui accident colectiv de muncă, unui dezastru natural sau oricărei provocări care ar necesita acordarea de îngrijiri medicale de urgență unui grup mai mare de oameni. Surse din interiorul spitalului ne spun că inclusiv stocul de materiale sanitare si medicamente care ar trebui să existe păstrat separat pentru accidente colective sau situații neprevăzute nu mai există. De asemenea, am rămas stupefiați să aflăm că Spitalul Județean Miercurea Ciuc nu are propriul laborator de analize cum au mai toate spitalele județene din țară. Acest lucru înseamnă că analizele sunt făcute de o firmă privată, iar în cazuri de forță majoră (cutremure, inundații) orice prestator de servicii este exonerat de obligații, deci exact în astfel de cazuri spitalul ar rămâne în incapacitatea de a face analize.
Problemele ar fi multe și grave la acest spital și putem concluziona fără nicio urmă de îndoială că cetățenii din Miercurea Ciuc pot muri cu zile la acest spital, mai ales în cazuri de forță majoră. Desigur, vinovații nu sunt cei care manageriază dezastruos acest spital, ci politicienii care acceptă să țină pe funcții astfel de oameni.
În lipsa punctului de vedere al domnului Demeter Ferenc – directorul Spitalului Județean Miercurea Ciuc, am obținut punctul de vedere al administratorului firmei care asigură în condiții foarte bune analizele la acest spital, prestator de servicii care din motive foarte ciudate a fost înlocuit într-un mod și mai ciudat.

În legătură cu problema pe care o aveți cu spitalul, spuneți-ne ce se întâmplă în realitate? Am văzut mai multe licitații contestate. Spuneți-ne în mare despre ce este vorba.

Este vorba despre o licitație care a început anul trecut, în 26 mai, și la licitația respectivă am contestat rezultatul dat de Spitalul Județean de Urgență. După contestații succesive, deci trei contestații plus un proces la Curtea de Apel Târgu Mureș, tot suntem în postura de perdant al licitației, după 16 ani de prestări servicii pentru spital, unde nu mi se motivează concret și corect ceea ce CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) vede foarte bine. Spitalul nu aplică deloc acele decizii luate de CNSC.

De ce spitalul nu aplică acele decizii?

Este vorba despre un abuz în serviciu. Întotdeauna domnul director spune că noi nu am vrut să semnam contract de la 1 martie cu spitalul, și din această cauză a rămas spitalul fără analize. Putea să rămână fără analize și trebuia să umble după un alt prestator, dar trebuie precizat: ei au vrut să semnăm un contract care se referea la un contract cadru, care expira pe 29 februarie, și  voiau să semnăm un contract subsecvent începând de la 1 martie, deci într-o perioadă când nu mai avea efect contractul cadru. Ei ne forțau să încheiem un contract care ar fi fost ilegal. În orice moment ar fi venit Curtea de Conturi, după două luni am fi rămas cu ochii în vânt pentru că nu aveau dreptul să ne plătească nimic din acel contract. Deci domnul Demeter întotdeauna spune că nu am vrut și Prodia nu a semnat contractul. Este adevărat, nu am semnat un contract ilegal.

Deci care este cauza acestui conflict?

Nu știm cauza, nu vedem după 16 ani unde am greșit. Care ar fi motivul? Deci efectiv stăm și ne uităm care ar fi cauza, de ce suntem bătuți de fapt, pentru că trebuie să știți că avem 63 de oameni angajați la Prodia, dintre care 35 lucrează la Miercurea Ciuc. Dintre aceștia, cei care lucrau pentru spital trebuie să elibereze posturile. O să lucreze mai departe Ambulanța.. trebuie să clarificăm și acest lucru. Prodia nu și-a pierdut autorizația sanitară sau autorizația de funcționare, Prodia lucrează mai departe și o să lucreze. Cum am lucrat până acum pentru pacienții din ambulatoriu, o să lucrăm pentru ambulatoriu în continuare. Avem contract cu Casa de Asigurări, avem relații foarte bune cu Casa, avem bani, nu suficienți, dar sume destul de consistente cu care putem să deservim populația din Miercurea Ciuc și din județ, pentru că lucrăm și pentru Odorheiu Secuiesc, și pentru Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, deci cuprindem o arie destul de mare și o să lucrăm mai departe. Deci ceea ce pierdem și ceea ce trebuie să înțeleagă de acum încolo pacienții este că noi, chiar dacă pierdem spitalul, o să fim prezenți în rest, cum am fost și până acum. Deci poate să vină toată lumea din Miercurea Ciuc la laboratorul Prodia, o să aibă ori analize gratuite dacă au bilet de trimitere și sunt înscriși în liste de așteptare, ori cu taxă acele analize pe care le făceam până acum.

Dumneavoastră sunteți în domeniu și ați putea să îmi spuneți de ce nu ar face față un laborator efectiv al spitalului acestor analize? Înțeleg că ei merg externalizat, nu au un laborator al spitalului, oamenii nu știu exact ce se întâmplă… Despre ce este vorba?

Deci acum 16 ani laboratorul spitalului a fost externalizat și a fost preluat de Prodia. Ce au însemnat pentru spital și în general ce înseamnă aceste externalizări? Înseamnă că sistemul anevoios de achiziții publice este depășit. Un laborator privat, un laborator externalizat poate să își asigure și aparatura, poate să își aranjeze chimicalele fără achiziții publice. Gândiți-vă că un spital, când vrea sa achiziționeze nu știu ce reactivi, trebuie să meargă pe SEAP și să facă achiziția respectivă prin SEAP și după aceea să rezolve problema. Deci noi suntem mult mai flexibili, putem să asiguram mult mai rapid.

Credeți că ați fost înlăturat de la spital pentru a veni altă firmă mult mai agreată de conducerea spitalului?

Da, cred că da. Ca opinie personală văd că există o legătură destul de strânsă cu o firmă care lucra și înainte în spital, aducea medicamente și alte bunuri pentru spital și, în plus, acum a reușit să ajungă și laborator. Este vorba despre un grup de firme care sunt fiică și mamă, din ceea ce văd. A fost o legătura mai veche a direcțiunii cu acest achizitor și eu cred că de acolo vin aceste înțelegeri. Nu exista nevoia urgentă și stringentă de a schimba prestatorul din spital. Deloc. Și nu este adevărat ceea ce declară domnul director că prin aceste tergiversări, prin contestații succesive, spitalul a pierdut bani. Nu este adevărat. Prin aceste contestații noi am avut până acum contracte succesive cu spitalul și prin aceste contracte putem să vă demonstrăm că prețurile au tot scăzut. Este adevărat că facturile depuse către spital sunt mai mari lunar, dar aceasta nu derivă din valoarea analizelor, deci ca preț al analizelor, ci din numărul analizelor solicitate. Deci s-au solicitat în ultimul timp, și există o tendință, putem să vă demonstrăm, există o statistică, este o tendință anuala de a crește numărul analizelor, deci ar trebui să se uite și domnul director la ce declară pentru că a face declarații false este la limita legii.

Am văzut în județele din jurul Harghitei că ceilalți manageri, care au vrut să renunțe oarecum la niște servicii externalizate, au ajuns la nivelul la care au laboratoare proprii acreditate RENAR. Managementul din Harghita văd că este puțin diferit. Este corect cum procedează managementul din spital?

Deci în momentul când am pornit noi privatizarea, ne-am uitat la bugetul spitalului. Spitalul avea un buget. Acum nu pot să vă spun cifre, că nu îmi amintesc, dar singura condiție din partea spitalului era să nu depășim valoarea acordată până în acel moment pentru laborator. Până în acel moment, când a fost externalizat laboratorul, cam 12% era valoarea cheltuielilor acordate pentru laborator. Noi, după ce am preluat laboratorul, gândiți-vă ce a simțit spitalul? Lunar a simțit că a primit o factură pe care trebuia să o onoreze și în rest nimic. Nu avea probleme de personal, de achiziții, de dat absolut toate lucrările. A primit o factură și după aceea a și uitat ce era laboratorul.

Dar, ca sa fim corecți, din ce știu eu, aceste facturi nu se achită din banii spitalului, ci din banii Casei de Sănătate.

Este adevărat. Deci exista și la Odorheiu Secuiesc o modalitate prin care și ei și-au externalizat laboratorul, dar și-au externalizat ca laborator propriu și astfel reușesc să facă ca banii pe care îi primesc de la Casă să fie în întregime ai lor, deci ceea ce primesc de la Casă pentru laborator este al lor, ceea ce primesc pentru laboratorul spitalului este tot al lor.

Ținând cont că ați trecut prin atâtea probleme cu acest spital, aveți intenția să vă îndreptați și penal contra lor pentru abuz în serviciu? Sau veți merge doar pe calea civilă?

Concret, nu pot să vă spun capetele de acuzare, trebuie să se ocupe de acest lucru juriștii și avocații noștri. În mod sigur că o să acționăm în judecată. Sub ce denumire, aceea o să se hotărască, pentru că intră și abuz în serviciu, mai intră și alte lucruri care au fost în acest proces.

I.R.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy