Apariția unui nou număr din „Caietele de la Araci”, publicația de literatură a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni

0

Articol disponibil în: Română

 

Revista  de literatură „Caietele de la Araci”, publicație semestrială a Muzeului Național al Carpaților, continuă să promoveze personalitatea scriitorului Romulus Cioflec și prin nr. 14, apărut de curând. Prin pagini de adevărată istorie literară, recentul număr al revistei completează portretul scriitorului născut la Araci. Prin cercetările la Muzeul Național al Literaturii Române din București ale doamnei prof.dr. Luminița Cornea, istoric literar, membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, cunoaștem mai multe documente literare care relevă relațiile scriitorului nostru cu prietenii săi, scriitorii. Astfel, cel mai vechi document este o scrisoare din perioada când Romulus Cioflec este prim-redactor, între 1911-1912, la publicația Românul din Arad, În calitatea sa de redactorșef la ziarul Românul, Romulus Cioflec îi solicita poetului George Coșbuc (1866-1918) o colaborare pentru numărul special de sărbătoarea Paștelui din anul 1912. Astfel, în acest număr al revistei găsim documente inedite, adică nepublicate până acum, precum: scrisoarea autografă adresată poetului George Coșbuc (1912), o scrisoare autografă a lui George Topîrceanu către Romulus Cioflec, din 1913, alta a poetei Otilia Cazimir, din anul 1937, o cerere a lui Romulus Cioflec către Societatea Scriitorilor Români, din anul 1943, autograful scriitorului născut la Araci pe ediția I a romanului Vârtejul, din anul 1938.

Restituirea interviului De vorbă cu Romulus Cioflec, realizat, în anul 1937, de Valer Donea (pseudonim al scriitoarei Profira Sadoveanu) dezvăluie informații noi despre activitatea de început a scriitorului Romulus Cioflec. Rubrica Restituiri redă însemnarea de călătorie Prin Munții Buzăului , publicată de scriitor în 1921. Interesant este că tematica acesteia se leagă direct (prin tema transhumanței) de tableta lui Cornel Dimovici Ciobanii sau Un colț din Țara Mioriței , o „pagină regăsită” în cotidianul Cuvântul nou, din anul 1970. Ne bucurăm că acest număr este bogat în informații de istorie și critică literară despre opera scriitorului Romulus Cioflec. Alăturăm celor expuse mai sus prezentarea Mariei Monica Stoica, intitulată Călătoria, orizont de cunoaștere la Romulus Cioflec (episodul V), „inscripțiile” istoricului literar Nicolae Scurtu, eseul scriitorului A.I. Brumaru și „tableta din Paris” semnată de Șerban Teculescu. Nelipsită, fiind chiar necesară în epoca actuală, este rubrica Să vorbim /să scriem corect de prof. Cristina Vișan.

Bogatei tematici despre activitatea și opera lui Romulus Cioflec i se adaugă paginile de literatură realizate de scriitori consacrați, colaboratori ai revistei: Ion Topolog, Ionel Simota, Adrian Munteanu, Anthonia Amatti, Mihaela Malea Stroe, Vadim Bacinschi. Pe lângă ilustrațiile legate direct de documentele prezentate, evidențiem prezența unor opere ale artiștilor plastici Dalila Ozbay (Turcia), Elena Graure-Manta (Germania) și, din România, Cosmina Oltean și Fenea Petruț.

În toate numerele revistei de literatură „Caietele de la Araci” dorim aducerea în prezentul nostru a scriitorului covăsnean Romulus Cioflec.

Mulțumiri întregii echipe, colaboratorilor și corespondenților, care au contribuit cu articole la realizarea acestui număr al revistei „Caietele de la Araci” și în mod special doamnei prof.dr. Luminița Cornea, redactorul șef al publicației.

Varianta pdf. a revistei poate fi consultată accesând linkul: https://www.mncr.ro/publicatii+brosuri+numarul%2014%20din…

Lectură plăcută!

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy