Aproximativ 1.500 de credincioși, la slujba din Duminica Floriilor Catolice și la reconstituirea Patimilor lui Hristos

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aproximativ 1.500 de credincioși au participat, la catedrala franciscană din Șumuleu Ciuc, la sfânta liturghie din Duminica Floriilor Catolice și la reconstituirea intrării Domnului în Ierusalim și a patimilor lui Iisus pe Drumul Crucii.

În curtea catedralei franciscane din Miercurea Ciuc, mai mulți actori, dar și elevi din oraș sau simpli figuranți au reconstituit scena intrării Domnului în Ierusalim din Duminica Floriilor, înconjurat de apostoli și călare pe un asin, când a fost întâmpinat cu bucurie și aclamat de locuitori. De altfel, Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

După această scenă a avut loc sfințirea crenguțelor verzi de către rectorul Bisericii Franciscane de la Șumuleu Ciuc, părintele Urban Erik, iar apoi cei 60 de actori profesioniști sau amatori au reconstituit Drumul Crucii parcurs de Iisus Hristos și răstignirea sa.

Pentru a reda cu fidelitate acele momente, actorii au purtat straie asemănătoare celor din urmă cu 2.000 de ani.

Reconstituirea a cuprins atât momentul condamnării lui Iisus de către Pilat din Pont, cât și scena în care i s-a pus pe frunte cununa de spini, după care și-a purtat crucea în spate, pe Via Dolorosa, sub loviturile de bici și de lance ale soldaților romani.

Cei aproximativ 1.500 de credincioși au urmărit cu emoție momentul în care Iisus a fost răstignit și ridicat pe Cruce, iar Fecioara Maria și-a plâns durerea la picioarele sale. Reprezentația s-a încheiat cu coborârea de pe Cruce a Mântuitorului, care, înfășurat într-un cearșaf alb, a fost purtat pe umeri de mai mulți soldați romani și a fost dus în Catedrala Franciscană, acolo unde a avut loc slujba din duminica Floriilor.

Lăcașul de cult a fost neîncăpător, foarte mulți dintre credincioși ascultând liturghia afară, în parcul din fața bisericii.

Emoția a fost mare în rândul credincioșilor, mulți dintre ei având lacrimi în ochi și rostind continuu rugăciuni în timpul reprezentației.

Oamenii au spus că este o sărbătoare a bucuriei, care marchează începutul primăverii și este și un moment pentru iertare și reînnoire sufletească.

Fiecare dintre cei prezenți s-a întors acasă cu crenguțele verzi de Florii, care au fost sfințite și care se păstrează în case până anul viitor, pentru a proteja familia de necazuri.

În unele sate harghitene, există tradiția ca atunci când se anunță vreme rea oamenii să ardă câteva crenguțe sfințite și să împrăștie cenușa, pentru a proteja gospodăria de fulgere.

La Miercurea Ciuc, duminica Floriilor Catolice a fost friguroasă, dar însorită, iar credincioșii spun că așa va fi vremea și de Paști, peste o săptămână, dar și în perioada până la sărbătorirea Înălțării Domnului.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy