ATENȚIE UNDE APRINDEȚI FOCUL! Incendiile de vegetație uscată, un pericol pentru viaţă, bunuri materiale şi mediu

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pompierii harghiteni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

Salvatorii harghiteni, în acest weekend, au gestionat 33 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor pentru 27 persoane.

În ultimele 3 zile, la nivelul judeţului nostru, s-au înregistrat 5 incendii de vegetație uscată în municipiul Miercurea Ciuc (4) și satul Văleni (comuna Feliceni), fiind afectată o suprafaţă totală de aproape 8 ha. În două dintre aceste cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor la pădurile masive sau gospodăriile populaţiei, intervenţiile prompte limitând în mare parte propagarea flăcărilor la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ.

Foto cu caracter ilustrativ

Aceste incendii de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, fiind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie;

– Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Sâmbătă seara, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Lunca de Sus au intervenit, cu patru autospeciale de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd cu șură), în comuna Lunca de Sus, sat Comiat. La sosirea echipajelor de intervenție, ardea generalizat anexa, pe o suprafață de aproximativ 80 mp. Având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile aflate în interiorul anexei, acțiunea de limitare și lichidare a incendiului a durat aproximativ 6 ore.

 Din fericire, nu au fost înregistrate victime, însă au ars: aproximativ 8 tone de fân, anexa gospodărească, în totalitate, precum și mai multe scule depozitate în interiorul acesteia. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric. În urma intervenției pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 70.000 lei.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența unor urși în Toplița și Băile Tușnad.

Pompierii militari harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy