Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc în pericol

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consilierii locali din Odorheiu Secuiesc au decis ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József. Proiectul propus de viceprimarul oraşului, Árpád Orbán, a fost susţinut de 16 consilieri locali cu două abţineri, în ședința de ieri.

Sursa: biblioudv.ro

Năstrușnica idee de a denumi biblioteca după numele celui care a fost supranumit ”apostolul secuilor” a fost luată de către aleșii locali încă din 15 martie 2018, însă propunerea a fost avizată negativ de către Comisia de atribuire denumiri a Instituţiei Prefectului. Gestul fiind unul cât se poate de firesc, dacă ne reamintim că Nyírő, a fost un colaborator al regimului fascist şi un notoriu extremist antisemit şi antiromân. Totuși în ședința de ieri, când subiectul a fost reluat, secretarul oraşului a explicat că de fapt Consiliul Local are drept de decizie în privinţa denumirii.

Potrivit site-ului hirado.hu, la şedinţa Consiliului Municipal, un consilier UDMR a recomandat să fie amânată decizia, iar un alt consilier din acelaşi grup politic a sugerat să fie schimbat numele bibliotecii şi să poarte numele poetului Kányádi Sándor. Consilierii municipali ai
alianţei Partidului Civic Maghiar (PCM) şi Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au argumentat pentru păstrarea
numelui scriitorului Nyírő József şi supunerii la vot a proiectului. Mai mulţi consilieri au afirmat că ambele
personalităţi sunt considerate importante pentru oraş şi nu ar dori ca numele unuia dintre ei sa fie folosit impotriva celuilalt.
Conslilierii PCM-PPMT au menţionat că vor face totul ca o stradă, o piaţă sau o instituţie din Odorheiu Secuiesc să poarte numele lui Kányádi Sándor.

Persoana scriitorului transilvănean, Nyírő József, decedat în emigraţie, a stârnit în 2012 un val puternic de sentimente în relaţia româno-ungară şi în viaţa publică maghiară din Transilvania, când autorităţile române au împiedicat ca rămăşiţele pământeşti ale scriitorului să fie reînhumate la Odorheiu Secuiesc.
La momentul respectiv, autorităţile au declarat că, în opinia lor, Nyírő József promova idei antisemite, fasciste, iar funeraliile scriitorului au fost împiedicate pe motivul că autorizaţia de înmormântare eliberată de Levente Bunta, primarul de atunci al
localităţii, conţinea unele erori formale. În pregătirea reînhumării de atunci Oficiul Parlamentului Ungar şi-a asumat rolul de organizator, din motive de pietate, cu referire la dorinţa lui Nyírő József şi la meritele scriitorului.

Ulterior autorităţile române au demarat investigaţii în cazul comemorării lui Nyírő József la Gheorgheni, respectiv în cazul calendarului Nyírő József din Odorheiu Secuiesc, dar neconstatând fapte penale, ambele cazuri au fost închise.

Ceea ce fac acești politicieni maghiari din Harghita este o ofensă adusă atât românilor cât și maghiarilor. Această denumire a bibliotecii este o bătaie de joc la adresa maghiarilor din România și mai ales la adresa maghiarilor din Ungaria. Cultura maghiară este plină de nume ale unor oameni de excepție. Artiști scriitori regizori istorici muzicieni și mulți alții. Cu o listă atât de bogată, atâția oameni de cultură valoroși pentru maghiari, este cu certitudine o mare porcărie să alegi să dai numele unei biblioteci folosind numele unui personaj controversat, care nu se va ridica niciodată la nivelul oamenilor de cultură importanți pentru poporul maghiar. Este o ofensă adusă culturii maghiare, si de asemenea una și mai mare adusă românilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy