Borboly Csaba dezminte ce s-a scris în presă despre atacul ursului din 6 ianuarie

0

Articol disponibil în: Română

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba a făcut o declarație pe site-ul său de socializare, în legătură cu atacul ursului din 6 ianuarie petrecut în zona Șimonești.

„Până acum nu am dat nicio declarație, dar acum simt că este necesar să clarificăm unele lucruri, pentru că circulă numeroase legende urbane. Nu este adevărat, că a fost vânătoare de urs, nu este adevărat, că a fost o vânătoare ilegală, nu este adevărat, că s-au folosit arme deținute ilegal… și multe alte lucruri trebuie puse la locul lor”- a spus Borboly Csaba, președintele CJ.

Borboly Csaba apare și într-un material video postat pe blogul său, unde ține o pledoarie în favoarea victimei și dezminte situația prezentată în presă:

„Inițial n-am vrut să fac nicio declarație legat de acest caz, sunt deajuns necazul și suferința provocată. Dar am auzit circulând diverse legende urbane în legătură cu atacul de urs. Faptele sunt următoarele: din cauza pestei americane se vânează chiar obligatoriu mistreții, purtătorii acestei boli, care din fericire nu este contagios pentru oameni. A fost o vânătoare în timpul căreia un vânător s-a accidentat. În timpul gonirii animalelor, s-a ivit un urs, care s-a îndreptat spre vânătorul atacat ulterior. Ursul nu a fost provocat. Vânătorul atacat a pus țeava puștii în gura ursului, dar arma nu s-a descărcat, se spune din cauza frigului. Ursul foarte supărat a mușcat omul de mâna stângă în 39 de locuri, i-a rupt oasele, puțin a lipsit să nu- i atingă artera principală. Victima a fost transportată la spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc, unde a fost operată și ar fi avut nevoie de vaccin antirabic. Și acum istoria cu vaccinul rabic: singurul producător autorizat de minister este Unifarm-ul. Și cum se întâmplă de obicei în România, firma are în stoc vaccinul, dar nu a fost publicat prețul acestuia în Monitorul oficial. Prețul este de în jur de 1.500 lei/doză. Pentru un tratament complet sunt necesare 5 doze, în jur de 8.000 lei. Din cauză că prețul nu a fost publicat, spitalul nu putea să cumpere vaccinul, însă persoanele fizice au acces la vaccin. Deci victima putea să cumpere vaccinul, dar îl costa în jur de un milion de forinți. Persoana în cauză a decis să se externeze și să-și continue tratamentul în Ungaria. Externarea s-a făcut în condiții legale, profesionale. Atât despre acest caz. Rog pe toată lumea să nu creadă în fel și fel de vorbe. Se zvonește, că ar fi fost o vânătoare de trofeu, că nu se vâneză de fapt urșii cu probleme, ci sunt omorâți alți urși pentru trofeu. Îi întreb pe acei oameni, care vin cu astfel de povești, oare atunci cum nu se mai întâmplă atacuri, sau alte necazuri, dacă nu urșii cu problemă sunt împușcați? Poate că sunt și abuzuri, dar se încadrează într-o marjă de 1-2%. Personal nu am cunoștință de astfel de fapte. Vă rog să nu creem isterie pe acestă temă. Am adus la cunoștința doamnei ministru acest caz, am solicitat documentația legată de caz asociației de vânătoare, pentru că un astfel de urs, despre car am înțeles că a mai creat probleme, nu are ce căuta în natură. Atât, pe scurt. Vă mulțumesc pentru atenție.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy