Candidați care observă problemele majore numai în perioada campaniei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Ziar Harghita

 

Avocatul Pal Antal, ales consilier local în anul 2016 din rândul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PCM) în comuna Remetea și exclus din partid (implicit din funcția de consilier local) în luna februarie 2020 din cauză că a ”deranjat” protejații din UDMR, consideră că este necesar ca acum, înainte alegerile locale, cetățenii să-și reamintească faptele candidaților la diferite funcții. Amenințat de diferite personaje care se bazează pe forțe politice puternice, Pal Antal nu s-a lăsat intimidat și a continuat să scoată la lumină multitudinea de nelegiuiri înfăptuite la nivel local și județean de către cei care astăzi cer din nou votul alegătorilor.

Principala chestiune de la care i s-a tras alungarea din PCM și pierderea scaunului din consiliul local a vizat problema Centrului de gestionare a deşeurilor de la Remetea, care după patru ani de la inaugurarea oficială nu a funcționat niciodată, ba chiar a intrat într-un proces de degradare. Se pare că fostul consilier i-a supărat rău pe colegii săi de partid atunci când a atras atenția asupra problemei și le-a solicitat acestora să-l sprijine în demersurile legale necesare pentru ca cei responsabili să plătească.

Foto: arhivă

Proiectul european derulat de Consiliul Judeţean Harghita la Remetea, pentru managementul integrat al deşeurilor, a fost inaugurat şi recepţionat oficial în luna mai 2016, iar președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, declara atunci că centrul va funcționa de la începutul anului 2017!

Profet fără să vrea, fostul ministru al mediului, deputatul Borbely Laszlo la acea vreme, spunea că ”dracul se ascunde în detalii” şi că, până când nu există un operator, investiţia inaugurată poate fi doar admirată, nu şi folosită. Așa a și rămas până în ziua de astăzi, nefolosită. Doar că investiția nu mai poate fi admirată, pentru că în opinia avocatului Pal Antal, întreaga construcție cu utilajele aferente au atins un grad de ruină în proporție de 40%.

La Remetea trebuia să ajungă aproape toată cantitatea de deşeuri menajere produsă în judeţ, în funcţie de sortimentul lor. Pentru Proiectul ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita” s-au cheltuit aproximativ 164 milioane de lei.  Finanţarea s-a făcut în proporţie de 70,5% din fonduri europene, 14,2% din fonduri de la bugetul de stat, iar în proporție de 15,3% din fonduri de la bugetul Consiliului Județean Harghita.

Borboly Csaba a spus cuvinte mari în 2016 pentru a impresiona cetățenii și i-a asigurat că serviciile oferite de sistemul județean de management al deșeurilor vor fi acceptabile pentru populație. ”De aceea noi ne-am luptat și ne-am reunit forțele, ca să nu vină un intreprinzător de undeva, și să ne scoată banii din buzunar. Ideea principală este aceea de a rămâne mai mulți bani în buzunarul cetățeanului. Nu vrem profit pentru operator, și nici pentru județ, noi nu vrem bani în plus din partea cetățenilor în forma unor taxe și impozite suplimentare. Noi dorim ca oamenii să poate să-și planifice mai bine propriile bugete”.

De asemenea, primarul comunei Remetea, Albert Elemér Lackó, declara și el la inaugurare că sistemul de gestiune a deșeurilor trebuie să funcționeze și este interesat să aplice standarde înalte în cadrul dezvoltării întregului sistem. Ba mai mult de atât, pentru ca proiectul gropii de gunoi realizat din fonduri europene să fie acceptat de localnici, edilul de la Remetea, a organizat în 2009 și un referendum.

Foto: arhivă

Ce-au promis și ce-au făcut?!…

Pentru a obține un rezultat pozitiv al referendumului, actualul primar, Albert Elemér Lackó, a făcut o declarație la televiziunea locală prin care a promis că taxa pe gunoi pentru locuitorii de la Remetea va fi redusă la jumătate până la implementare –  adică punerea în funcțiune a centrului de gestionare a deșeurilor –  și apoi gratuită pentru toți locuitorii comunei, ceea ce până în prezent nu s-a realizat. În schimb, locuitorii plătesc pentru gunoi de două ori mai mult decât în așezările din jur (Gheorgheni, Ditrău, Lăzarea).

În calitate de consilier local, Pal Antal a fost informat în 2019 cu privire la situația de degradare a depozitului de deșeuri. Însă, mai marii județului, printre care vicepreședintele consiliului județean Barti Tihamér, au dat ordin paznicului ca numai câteva persoane să aibă dreptul de a intra în zona centrului, iar pe lista persoanelor cu interdicție s-a insistat să figureze și Pal Antal.

Cred că dezvăluie multe despre motivele pentru care nu aveam dreptul să intru. Conform informațiilor interne, situația depozitului de deșeuri este una critică și deplorabilă și au fost făcute fotografii ale centrului. Am raportat acest fapt autorităților superioare, inclusiv ministerului, care a solicitat un raport Consiliului Județean, inclusiv lui Csaba Borboly, actualul președinte al Consiliului Județean.

Consiliul Județean, cu Csaba Borboly în frunte, nu numai că știa foarte bine situația depozitului de deșeuri, dar a dorit totuși să ascundă cazul sub covor. Este interesant faptul că din 2019 și până acum, groapa de gunoi de la Remetea a fost uitată și acum, datorită perioadei campaniei, a fost imediat amintită de János Mezei.

János Mezei, în calitate de consilier județean, ar fi avut datoria să ia măsuri în toți acești ani, pentru a rezolva problema, nu în timpul campaniei pentru a câștiga voturi. Însă a măturat-o sub covor ca și ceilalți.

Eu, în calitate de consilier local la acea vreme, am încercat să fac cunoscută problema cu mijloacele mele la îndemână, adică să o aduc în atenția autorităților, cazul fiind încă în curs de investigare. Ceea ce este trist în acest caz este că, unii politicieni încearcă să obțină avantaje în favoarea lor și nu în interesul locuitorilor.

În calitate de consilier local, am luptat pe deplin pentru interesele locuitorilor, lucru în care am fost împiedicat de președintele PPMT din zona Gheorgheni, adică Lehel Tőkés, care a distrus organizațiile locale în cei patru ani, mai mult, a lucrat pentru el însuși în acea perioadă, fiind plătit de la partid. Această persoană candidează pentru Consiliul Județean, în culorile AMT. Sunt absolut convins că și în consiliul județean el își va face propriile afaceri individuale și nu îl vor interesa problemele locuitorilor din Harghita.

De aceea le cer cetățenilor care merg la vot, să acorde o atenție deosebită pe cine pun în Consiliul Județean, pentru că ne putem trezi cu ușurință la faptul că consilierii aleși vor fi preocupați de propriile interese, și nu de problemele arzătoare ale județului. Revenind la Tőkés Lehel, nu a făcut nimic pentru județ, nici măcar pentru orașul Gheorgheni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy