Capcană pentru magistrații de la Curtea de Apel Mureș?

0

Articol disponibil în: Română

În 10 decembrie va fi un nou termen în procesul penal al fostului primar din Gheorgheni, Mezei Janos, la Curtea de Apel Mureș. DNA a făcut apel la decizia de achitare dată pentru Mezei Janos la Tribunalul Harghita, o decizie discutabilă și despre care am scris la momentul apariției motivării ei. O decizie fundamentată pe aprecierile subiective ale magistratului care a dat decizia și nicidecum pe probe (vezi aici articolul). Te prinzi cu mâinile de cap când citești motivarea, parcă anume făcută pentru a-i scapă pe inculpați.

În plus, cele petrecute în ultima perioadă ne-au confirmat cele spuse în articolul din octombrie, unde scriam că decizia instanței de achitare îi era necesară lui Mezei Janos pentru a putea fi înscăunat ca președinte al Partidului Civic Maghiar, lucru care s-a și întamplat între timp. Un lucru care ne permite să ne gândim că nu este exclusă o ecuație politică, o anumită simpatie a celui care a judecat dosarul sau cu formațiuni politice maghiare de genul celei amintite.

Desigur, vom fi acuzați acum că avem ceva cu judecătorul în cauză, că suntem de partea binomului, trinomului și piramidelor egiptene. Nu. Chiar avem un maldăr de dosare penale făcute de politicieni corupți împreună cu prietenii lor securiști. Suntem doar niște oameni care își pun niște semne de întrebare cu privire la decizia de achitare și în virtutea dreptului pe care ni-l dă Constituția României ne spunem niște opinii. Asta în condițiile unor probe zdrobitoare la dosar. Să nu uităm că Mezei Janos a fost arestat preventiv pentru că a încălcat condițiile controlului judiciar. Adică, pe înțelesul tuturor a ignorant complet legea, chiar când se află sub supraveghere pentru că era deja suspect că săvârșise infracțiuni și asta nu o spunem noi ci organele de anchetă penală plus magistratul care a semnat pentru arestare. El nu s-a oprit, ci a continuat să săvârșească infracțiuni. Lucru care nu a contat în aprecierea judecătorului.

Care are unități de măsura diferite în acest dosar? Care pot sa fie influențate de relațiile sale de prietenie cu omul de afaceri Lenard Andras, o persoana controversată, cu legături la nivelul guvernului ungar, care l-a și sprijinit să dezvolte afacerile sale în România? Afaceri între care se afla și cele din domeniul energiei, acesta construind microhidrocentrale în județul Harghita pe care le-a vândut companiei ungare de stat MVM, monopolul de stat ungar în domeniul energiei. Și ce să vezi, MVM are ca reprezentant local pe Mezei Janos. Și acum vine partea interesantă!

Pe surse am aflat că relația dintre judecătorul Lorincz Romeo, care a judecat dosarul și Lenard Andras este destul de profundă, lucru arătat și de faptul că soția magistratului ar fi fost angajată la o firmă a afaceristului amintit, fără ca ea sa fi trecut pe la locul de muncă, dar această informație o notăm la capitolul zvon pentru ca nu putem să o verificăm. Ca o fi sau nu asa, e datoria altora să verifice. Tot de datoria altora este să vadă dacă aceasta țesătură de fapte nu ascunde, în realitate, o complicitate care să afecteze justețea actului de justiție, pentru care zeci și sute de mii de locuitori ai acestei țări, români, maghiari, se lupta din greu s-o apere în aceste zile.

Iar pentru cei care nu cred cele spuse, cum nici noi nu am crezut inițial iată cum Internetul e mare și oferă aproape totul. Iată o poză de pe Facebook unde se poate vedea cum soția judecătorului este la masă, în compania Roxanei Ionescu, persoana de încredere a lui Lenard Andras, care s-a ocupat până de curând de afacerile sale. Interesant nu?


Și atunci stăm și ne gândim ca orice om care vede câte rateuri dă justiția din România, că poate decizia de la Tribunalul Harghita poate fi văzută și altfel. Pe lângă faptul că este slabă în argumentație, ea poate să fi fost viciată și de astfel de detalii obscure, care schimba, esența poveștii. Detalii cunoscute însă de cetățeni din Harghita care sunt neîmpăcați cu faptul ca justiția nu se face conform legii, ci conform intereselor unora al căror loc este după gratii.

Rămâne de văzut dacă magistrații de la Curtea de Apel Mureș, profesioniști prin definiție, vor cădea în capcana întinsă de decizia Tribunalului sau vor alege să se comporte profesionist și să judece pe baza probelor și nu a unor aprecieri personale, subiective.

Vom urmări în continuare acest subiect și vă vom ține la curent.

Iosub Robert

PS: Ce nu înțelegem noi este de ce astfel de lucruri care sunt publice, cu poze pe Facebook nu sunt văzute de cei care se ocupă de integritatea magistraților, de probleme de corupție sau de cei cu serviciile, căci dacă ne adunăm 5 oameni undeva, cel puțin unul este de-al lor… așa zice folclorul…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy