Câte păduri virgine mai există în România? Ministerul Apelor și Pădurilor prezintă a II-a ediție a Catalogului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ministerului Apelor și Pădurilor ține evidența pădurilor virgine și cvasivirgine înt-un Catalog.

La data de 24 octombrie 2018, în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România era înscrisă o suprafață totală de 5.898,92 ha păduri virgine și 15.192,6 ha păduri cvasivirgine.

În ultimii doi ani au fost introduse în catalog  3.330 ha de păduri virgine și 4.867 ha de păduri cvasivirgine.

Conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul  Apelor și Pădurilor. În acest sens, la nivelul autorității de stat s-au făcut pași importanți în vederea finalizării procesului de identificare și cartare a pădurilor virgine/cvasivirgine din Romania precum și în direcția includerii pădurlor calificate în Catalogul Național.

Prima ediție a Catalogului, cea din 6 decembrie 2016 cuprindea o suprafaţă totală de 2.569 ha păduri virgine şi 10.325 ha păduri cvasivirgine. Prin compararea valorilor se poate observa că în ultimii doi ani a existat o atenție constantă și s-au făcut eforturi pentru a completarea, în scopul finalizării unei baze de date cu privire la pădurile virgine și cvasivirgine din România, pentru a putea fi protejate corespunzător valorii acestora.

Până în prezent in catalogul național sunt introduse peste 21.000 ha de pădure, pe lângă acestea, alte 17000 ha de pădure (care nu sunt incluse inca în catalogul național), fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Peste 4.000 ha de păduri sunt deja avizate în amenajamentele silvice și vor fi incluse în curând în catalogul național. În baza consultărilor publice finalizate, alte 23.000 ha sunt în diferite faze de avizare la autoritățile din teritoriu.

În toate aceste suprafețe, lucrările silvice sunt oprite, iar 44 000 ha de padure beneficiază deja de un regim de protecție strictă.

Distribuția acestor păduri va putea fi urmărită de cei interesați pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor.

ISTORIE

România se poate mândri cu o tradiţie în ceea ce priveşte grija faţă de pădurile naturale în care omul nu a intervenit definiția dată de prof. P. Antonescu în anul 1908 a fost aceea de „monument natural”. În anul 1906, în Bucovina, au început demersurile pentru constituirea Rezervației Codrul Secular Slătioara, pe o suprafață de 671,11 ha, ca fiind o „pădure neatinsă de topor“. Astăzi, Codrii Seculari de la Slătioara sunt înscrişi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, urmând a fi introdusă și în Catalog ca pădure virgină.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy