Cele mai importante evenimente astronomice din lunile mai, iunie și iulie

0

Articol disponibil în: Română

Foto: Channel4

În timp ce aproape toate planurile noastre de pe Pământ au fost anulate, există multe destule în spațiu pentru a aștepta cu nerăbdare.
Am colaborat cu Royal Astronomical Society pentru a vă oferi unele dintre cele mai interesante evenimente pe care să le așteptăm cu nerăbdare în următoarele luni. Nici nu aveți nevoie de echipament pentru a vedea cele mai multe dintre ele – doar ochii ațintiți pe fereastră pentru a privi.

7 mai: Superluna

Dacă cerul este senin, veți putea vedea ultimele fenomene astrologice de superlună din 2020.

Fenomenul apare atunci când Luna se află în cel mai apropiat punct al orbitei sale rotunde pe Pământ, deci pare ceva mai mare și mai luminos decât în ​​mod normal. Nu aveți nevoie de niciun echipament pentru a vedea acest lucru, așa că uitați-vă!

23 mai: Cometa Atlas

Aceasta este o poveste tristă. Cometa a fost descoperită în decembrie 2019 și a fost extrem de interesantă, deoarece astronomii au sperat că va fi vizibil cu ochiul liber în luna mai. Acest lucru nu se întâmplă foarte des în cazul cometelor.

Din păcate, imaginile recente au arătat că se rup mai repede decât se aștepta pe măsură ce durează spre Pământ, deci nu va fi la fel de strălucitor așa cum sperau oamenii de știință. Dacă aveți ceva echipament astronomic, s-ar putea să-l vedeți totuși!

 

Sfârșitul lunii mai: Lebada cometei

Aceasta a fost descoperită la 11 aprilie a acestui an de un astronom amator care se uita la imagini din satelitul SOHO. Sperăm că va fi destul de luminos până la sfârșitul lunii, dar urmăriți spațiul cosmic.

 

21 iunie: Eclipsa inelară

Soarele și Luna apar aproximativ la aceeași dimensiune atunci când privim pe cer din cauza dimensiunilor lor reale și a distanțelor relative față de Pământ. Totul ține de perspectivă.

Uneori, în timpul unei eclipse, Luna va acoperi Soarele în întregime, dar atunci când este un pic mai departe pe orbita sa în timpul unei eclipse inelare, lasă un inel îngust de lumină solară în jurul siluetei lunare.

Oamenii din Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud, sudul Chinei și alții vor putea să o vadă, așa că uitați-vă pentru imagini în știri și pe social media. Cu toate acestea, este important să nu ne uităm niciodată la Soare direct, chiar și în timpul unei eclipse – este sigur să vizualizați doar prin proiecție cu un telescop sau o cameră cu pin sau cu un filtru solar certificat.

 

13-14 iulie: Jupiter ajunge la opoziție cu Soarele

Opoziția înseamnă literalmente când o planetă este direct opusă Soarelui, când este văzută de pe Pământ. Acest lucru îl face mai vizibil pentru noi pe cer și, de aceea, este un moment minunat pentru a surprinde câteva imagini.

Pe 13 și 14 iulie este momentul în care acest lucru se întâmplă pentru Jupiter, dar va fi vizibil cu ochiul liber timp de luni, de o parte și de alta a acestui aspect. În timp ce nu aveți nevoie de echipament pentru a vedea gigantul de gaz, o pereche de binoclu vă ajută să vedeți cele mai mari patru luni (lunile galileene) și că Jupiter pare să aibă formă de disc. Jupiter are aspectul unui cerc ghemuit, deoarece straturile sale superioare sunt gazoase și se rotește atât de repede încât ecuatorul său se aruncă. Un telescop mic poate ajuta să observați detalii precum centurile de nor.

Capturarea lui Jupiter pe un smartphone într-un câmp de stele va fi destul de ușor, dar pentru a obține altceva decât un punct va fi nevoie de un teleobiectiv lung sau telescop.

 

20 iulie: Saturn ajunge în opoziție cu Soarele

Nu doar Jupiter va avea momentul lui în Soare. În iulie, Saturn va ajunge și la opoziție, dar va fi vizibil timp de luni, în afara acestei date. Jupiter și Saturn sunt de fapt destul de apropiate în această perioadă pe cer.

Veți putea vedea Saturn fără echipament, dar un binoclu bun ar trebui să vă ajute să vedeți cel mai mare Titan al lunii. Veți avea nevoie de un telescop pentru a vedea celebrele inele ale planetei.

 

28-29 iulie: ploaie de meteori Delta Aquarids

Un meteorit este o bucată de rocă spațială care intră în atmosfera Pământului. Rezistența aerului pe care bucata de piatră cosmică o întâmpină o face cu adevărat fierbinte, așa că arde și acesta este motivul pentru care puteți vedea meteoritul luminând pe cer. Această ploaie specială de meteoriți este conectată la resturile de la Cometa Halley, care s-a apropiat ultima dată de Soare (și Pământ) în 1986 și se va întoarce în 2061.

Ploaia Delta Aquarids se desfășoară în fiecare an, în perioada 12 iulie – 23 august, dar acesta este apogeul său. Diferența crucială în acest an este că Luna nu va interfera, astfel încât oamenii din zonele rurale vor avea o vedere mai bună. Cu siguranță va fi mai ușor de observat în zonele cu mai puțin poluare luminoasă, dar nu va fi imposibil de văzut în zone mai construite, cum ar fi interioarele orașelor.

 

Lunile de vară: triunghiul de vară

Un bonus pe care îl puteți vedea pe parcursul celor trei luni, îl reprezintă cele trei stele strălucitoare Vega, Deneb și Altair. Acestea alcătuiesc triunghiul de vară, care marchează constelațiile lunilor de vară.

Triunghiul este ușor de observat, chiar și din orașe. Nu veți avea nevoie de echipament special pentru a-l vedea și ar trebui să fie ușor de captat cu un smartphone fără a face zoom apropiat.

Iată cum: Caută cea mai strălucitoare stea de pe cer din partea de est. Aceasta este Vega, cea mai strălucitoare stea din constelația Lyra Harp.

Căutați în stânga jos a Vega o altă stea strălucitoare – Deneb, cea mai strălucitoare din constelația Cygnus Swan și a treia cea mai strălucitoare din Triunghiul de vară. Sunt cam la o lungime de mână una de alta, dacă vă întindeți brațul și îl țineți spre cer.

Uită-te la dreapta jos a Vega pentru a localiza a doua cea mai strălucitoare stea a Triunghiului de vară. Acesta este Altair, cea mai strălucitoare stea din constelația Aquila Eagle. Altair și Vega sunt mai depărtate decât Vega și Deneb, mai mult ca o lungime de riglă de 30 cm între ele.

 

Sursa: https://www.bbc.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy