Centenarul Marii Uniri vernisat „Prin puţine cuvinte”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O expoziţie itinerantă, intitulată „Prin puţine cuvinte”, care prezintă cărţi poştale din Primul Război Mondial şi este dedicată Centenarului Marii Uniri, a fost vernisată joi, la Miercurea Ciuc, notează Agerpres.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita în colaborare cu Direcţia de Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi muzeul de istorie al UBB şi Instituţia Prefectului din Judeţul Harghita.

În spaţiul expoziţional al Consiliului Judeţean Harghita, pe mai multe panouri pot fi descoperite cărţile poştale trimise de soldaţi celor dragi în preajma unei bătălii, cu ocazia Sărbătorilor, dar şi înaintea plecării pe front, mesajele fiind emoţionante.

Prezentă la vernisaj, dr. Claudia-Septimia Sabău, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, a punctat faptul că cel mai frecvent gen de carte poştală care a circulat este cea de forma unui carton simplu, colorat, pe care soldaţii îl primeau, de obicei, în ajunul marilor sărbători, pentru a trece câteva rânduri, iar Armata plătea trimiterea acasă a acestor cărţi poştale.

„De cele mai multe ori au fost ultimele gânduri pe care soldaţii le-au trimis celor de-acasă”, a spus dr. Claudia-Septimia Sabău.

Acestor cărţi poştale li s-au alăturat cele imprimate din iniţiativa autorităţilor vremii, care aveau rol propagandistic şi prezentau „o imagine idilică a războiului, a vieţii de pe front, cu soldaţi fericiţi”.

De asemenea, există şi cărţi poştale considerate a fi adevărate unicate, adică nişte caricaturi desenate ale soldaţilor, pe spatele cărora aceştia au scris câteva rânduri, dar şi cărţi poştale-fotografii, ale soldaţilor mai înstăriţi.

„Textele sunt emoţionante, şi aspectul vizual frapează. Textul multora dintre ele este emoţionant de-a dreptul. Acei oameni, luaţi de lângă familie, sunt trimişi într-o lume cu totul nouă, în mijlocul ororilor războiului şi ei trebuie pe un carton cât palma să sintetizeze trăirile lor: deznădejdea, dorul, dragostea faţă de cei de acasă. Funcţiona şi cenzura şi soldaţii nu puteau să dea prea multe informaţii. ‘Şi grijeşte lele şi fă bine să ai grijă de ce este acasă’, spune un soldat. Eu vă invit pe toţi să grijim de memoria acestor oameni care, mulţi dintre ei, majoritatea oameni simpli, ţărani, au luptat pentru ca România să fie ceea ce este astăzi”, a declarat dr. Claudia-Septimia Sabău.

Ea a adăugat că aceşte cărţi poştale erau redactate în română, maghiară sau germană, punctând faptul că „Transilvania a dat, în Primul Război Mondial, între 1 august 1914 şi 1 noiembrie 1918, aproape 930.000 de soldaţi, din rândul tuturor etniilor amintite”.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a vorbit despre toate trăirile şi sentimentele aşternute pe hârtie de soldaţi, atunci când „când gloanţele erau peste tot, când lângă ei erau soldaţi răniţi şi se gândeau că nu vor mai ajunge acasă, că îi aşteaptă copiii, soţia, părinţii” şi a avut un îndemn de respectare a istoriei noastre comune.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a punctat faptul că avem obligaţia de a ne cunoaşte trecutul, pentru a clădi împreună viitorul.

„Cred că avem obligaţia să ne cunoaştem trecutul, pentru a putea să clădim împreună viitorul, iar faptul că împreună au fost români, maghiari, saşi care au luptat pentru ca noi să putem să fim astăzi în aceste condiţii, ne-au creat această oportunitate, cred că avem o datorie morală, de onoare, de suflet să ne aplecăm şi să citim aceste lucruri şi să ne închinăm acestor fapte pe care le-au făcut”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Expoziţia „Prin puţine cuvinte”, dedicată Centenarului Marii Uniri va rămâne deschisă la Miercurea Ciuc până în data de 9 septembrie.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy