Consiliul Judeţean Harghita alocă aproximativ 640.000 lei proiectelor derulate de Caritas

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Judeţean Harghita alocă, în acest an, suma de aproximativ 640.000 lei pentru 11 proiecte derulate de Asociaţia de Întrajutorare Caritas, care se adresează unui număr însemnat de beneficiari, de la copii până la vârstnici aflaţi în dificultate, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Cea mai mare sumă de bani, respectiv 440.000 lei, a fost acordată pentru serviciul de îngrijire la domiciliu, care este prezent în 66 de localităţi din judeţ şi prin intermediul căruia se acordă servicii de bază şi medicale sau ajutor în gospodărie persoanelor imobilizate la pat, singure sau aflate în dificultate.

De asemenea, Consiliul Judeţean alocă bani pentru finanţarea unor centre de zi din zona Odorheiu Secuiesc, destinate copiilor din clasele I-IV, pentru prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, dar şi pentru serviciul de asistenţă rurală care vine în sprijinul bătrânilor şi persoanelor defavorizate sociale din localităţile mici sau pentru programele de asistenţă familială sau cele destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a subliniat, marţi, într-o conferinţă de presă, importanţa colaborării cu Asociaţia de Întrajutorare Caritas, care a început în urmă cu 16 ani prin derularea unui proiect pilot unic în ţară şi care s-a multiplicat, ulterior.

Borboly a arătat că se constată o subfinanţare în domeniu, în condiţiile în care proiectele sociale ale Caritas sunt extrem de importante şi a solicitat Guvernului să aloce resurse necesare în acest sens.

Din păcate, anul acesta este subfinanţat din partea statului şi eu cred că este răspunderea Guvernului ca şi pe zona socială să aloce resurse. Deocamdată, pentru anul 2017 nu suntem acoperiţi, ne lipsesc fonduri, atât nouă, instituţiilor publice, cât şi Caritas şi noi credem şi solicităm Guvernului să realoce sume la rectificarea bugetară, pentru că aceste servicii sunt de o importanţă majoră“, a declarat Borboly Csaba.

El a făcut referire atât la ajutorarea vârstnicilor aflaţi în dificultate, cât şi a copiilor rămaşi acasă, după ce părinţii lor au plecat să lucreze în străinătate.

La rândul său, Péter György, directorul Departamentului socio-medical al Caritas Alba Iulia a spus că, în acest domeniu, stabilitatea a devenit un lux, din cauza schimbărilor legislative şi a reducerii subvenţiei de stat şi a apreciat, în context, colaborarea cu Consiliul Judeţean, care durează de 16 ani.

Péter György a ţinut să puncteze faptul că, atunci când se vorbeşte de reîntoarcerea acasă a tinerilor plecaţi în străinătate, trebuie să se ţină cont de un factor foarte important, respectiv cel referitor la siguranţa pe care o pot avea aceştia când ajung la bătrâneţe sau când se îmbolnăvesc, şi care contează în decizia lor de a rămâne în ţările în care lucrează.

“Vorbim de multe ori de a atrage înapoi tinerii care au plecat în străinătate, de a crea locuri de muncă şi de a avea oameni calificaţi, dar câteodată uităm să menţionăm că, din acest pachet de siguranţă pentru a rămâne acasă şi a-ţi întemeia familii, un factor foarte important este cel legat de siguranţa pe care o am când ajung la bătrâneţe sau când mă îmbolnăvesc şi am nevoie de ajutor. Şi, de multe ori, şi acest factor joacă un rol important când semenii noştri plecaţi în străinătate nu se întorc acasă fiindcă se gândesc că dacă ajung la bătrâneţe vor avea o asistenţă mai bună în ţările unde lucrează”, a precizat Péter György.

Şi directorul departamentului de asistenţă socială al organizaţiei, László Ludescher, a apreciat colaborarea pe care Caritas o are atât cu CJ cât şi cu consiliile locale din judeţ, bugetul alocat programelor derulate în Harghita ajungând la 10 milioane de lei. “Suntem prezenţi cu peste 400 de angajaţi, sute de voluntari în aproape 97-98 la sută din localităţile judeţului. Avem o paletă de servicii pe care le oferim, de la copii mici până la vârstnici, sau servicii pentru persoanele aflate la periferia societăţii noastre. Alocăm un buget de peste 10 milioane de lei anual pentru activităţile din judeţul Harghita şi acest lucru nu ar fi posibil dacă nu ne-ar ajuta Consiliul Judeţean, consiliile locale, firmele, persoanele fizice”, a spus László Ludescher.

El a arătat că s-a ajuns la situaţia în care “urşii beneficiază de o protecţie mai mare decât oamenii aflaţi în nevoie”, iar reducerea, în fiecare an, a subvenţiei de stat este “o provocare şi o problemă greu de suportat”

Sursa: administratie.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy