Consiliul Județean Harghita distribuie 4,5 milioane de lei pentru investiții în mai multe localități

0

Articol disponibil în: Română

Alți 4,5 milioane de lei au fost redistribuiți în ședința din luna octombrie a Consiliului Județean Harghita pentru spijinirea investițiilor din localitățile Harghitene.

Sume semnificative au fost redistribuite investițiilor integrate din microregiunea Ciucul de Sus. Pentru investițiile integrate ale microregiunii Ciucul de Sus s-a aprobat în total un milion de lei: 460 mii lei pentru comuna Sândominic, 540 mii lei pentru Mădăraș.

Prin investițiile integrate se vor reabilita printre altele rețeaua de drumuri din Ciucul de Sus, parcul de mașini a pompierilor voluntari, precum clădirile instițiilor publice.

Mădăraș va investi 160 mii lei în construirea rețelei de gaz metan.

Pentru Tomești s-au aprobat 15 mii lei în vederea realizării studiului topografic necesar pentru construirea rețelei de gaze. Pentru același scop a primit 90 mii lei comuna Cârța.

29 mii de lei pot fi cheltuiți pentru achiziționarea de noi instrumente muzicale pentru fanfara locală.

Păuleni- Ciuc poate cheltui pentru înnoirea echipamentelor pompierilor voluntari din Delnița 30 mii lei.

Consiliul județean a aprobat 120 mii lei pentru construcția unui centru de agrement în Șoimeni, în locul fostei băi comunale. În viitorul centru se vor construi un bazin de înot, gazon, vestiare, dușuri și săli de servicii.

La intrarea comunei dinspre Miercurea Ciuc se va construi un teren de sport, consiliul județean contribuind financiar la caeastă investiție cu 150 mii lei. Alături de teren vor fi construite vestiare, toalete și spații comerciale. Pe lângă acestea se vor cheltui 18 mii lei pentru achiziționarea de instrumente muzicale pentru dotarea căminului cultural.

La Racu terenul de sport al Liceului Cserei Mihaly va fi pus la punct din 15 mii lei, iar cu 30 mii lei va fi construit o magazie pentru lemne de foc.

La Plăieșii de Jos va fi construit un nou teren de joacă din cei 60 de mii de lei aprobați de consiliul județean. Pentru amenajarea spațiului din fața capelei Bornemissza din Imper s-au alocat 23 mii lei. Unul dintre finanțatorii construirii pieței este un descendent al familiei de baroni Bornemissza.

La Sânsimion se vor achiziționa instrumente muzicale pentru centrul cultural și fanfara de tineret, consiliul județean oferind un sprijin financiar de 80 mii lei pentru acest scop.

La Sântimbru și Mihăileni se vor pune la punct străzile din cei 150 mii, respectiv 175 mii lei alocați.

Clădirea veche a primăriei Băile Tușnad va primi o nouă destinație. Clădirea va adăposti echipamentele pompierilor voluntari, stația de ambulanță, un dispensar de medic de familie și alte dispensare medicale. Pentru finalizarea planurilor stațiunea a solicitat 80 mii lei.

Csaba Borboly, președintele CJ Harghita a spus, că rodul strânsei colaborări dintre consiliul județean și primării este faptul, că banii din rectificarea bugetului se pot distribui eficient. Toate localitățile sunt încurajate să facă investiții mai mari, care vor contribui ulterior la revitalizarea economiei și la îmbunătățirea calității vieții comunității.

Mai multe asociații de pompieri voluntari din zona Gheorgheni au beneficiat de sprijin financiar. În județul Harghita se găsesc cele mai multe servicii de pompieri voluntari. Fiecare localitate are o unitate de pompieri voluntari, membrii acestora contribuind în mare măsură la siguranța publică: în multe cazuri aceștia ajungând înaintea pompierilor profesioniști la fața locului, asigurând și pregătind terenul pentru ei. De aceea CJ Harghita oferă un sprijin deosebit acestor servicii.

Comuna Joseni a solicitat aproape 15 mii lei pentru procurarea echipamentului necesar voluntarilor, și alți 70 de mii de lei pentru modernizarea iluminatului public. Comuna vrea să continuie reabilitarea drumurilor în Joseni și Borzont, consiliul județean oferind un sprijin de 300 mii lei pentru acest scop.

Lăzarea va achiziționa o autospecială cu apă de 9 mii de litri capacitate pentru pompierii voluntari din cei 50 de mii de lei solicitați, asigurând astfel cantitatea suficientă și transportul de apă necesară intervențiilor la incendii. Comuna a primit alți 45 de mii de lei pentru lucrări de prevenire a inundațiilor.

Comuna Ciumani va putea asigura echipamentul de protecție necesar pompierilor voluntari, la care consiliul județean contribuie cu 14,6 mii lei. Din 75 mii lei se vor repara stricăciunile cauzate de inundații în centrul comunei, precum se va amenaja albia râului.

200 mii de lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea drumului comunal DC61, acest drum fiind asfaltat în 2008.

Comuna Suseni va instala 25 noi hidranți: consiliul județean contribuind cu 45 mii lei. Hidranții vor furniza apă celor trei localități aparținătoare.

Remetea, Ditrău și Voșlăbeni vor putea cheltui câte 15 mii lei pentru achiziționarea de echipament pompierilor voluntari.

Tulgheș va putea cheltui pentru reparația autobuzelor școlare 20 mii lei.

Municipiul Gheorgheni primește în total 645 mii lei: 180 mii lei pentru extinderea bazei sportive, 300 mii lei pentru lucrările de extindere a grădiniței cu program prelungit, 45 mii lei pentru achiziționarea de instrumente muzicale pentru orchestra Liceului Salamon Erno. Curtea Școlii Gimnaziale va fi reabilitat din 20 mii lei. 52 mii lei vor fi utilizați pentru întreținerea a 52 de străzi pietruite.

În zona Odorhei consiliul județean susține construirea unui sistem de pârtii de schi la Harghita-Mădăraș, precum și pentru dezvoltarea mai multor drumuri.

În urma deciziei consiliului județean, Căpâlnița va beneficia de 100 mii lei pentru studiul de fezabilitate privind Harghita-Mădăraș. Cu investiția ulterioară se dorește facilitarea accesului către pârtiile de schi și creșterea capacității acestora. Toate acestea vor servi dezvoltarea Munților Harghitei.

Comuna Dealu va primi 500 mii lei pentru reabilitarea drumului comunal DC34, secțiunea dintre Ulcani și Tămașu. Topirea zăpezii și ploile de la începutul anului au deteriorat grav porțiunea de drum sus amintită. Datorită investiției, cele două așezări afectate vor putea să se reconecteze la viața comunei și a orașului.

Comuna Merești a solicitat 100 mii lei pentru reabilitarea drumului județean 132, secțiunea care duce la Peșterea Merești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy