Consiliul Județean Harghita și-a setat ca scop cercetarea arheologică a Cetății Păgânilor din comuna Racu

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Autoritățile locale recunosc importanța cunoașterii și conservării patrimoniului cultural

Activitatea Consiliului Județean Harghita în ceea ce privește protejarea și conservarea patrimoniului construit al județului, datează de câțiva ani.

Programul de protecție a monumentelor a fost lansat pentru prima dată  în anul 2004, fiind urmat în 2007 de cel destinat săpăturilor arheologice.

Consiliul Județean Harghita susține cercetarea arheologică, în cooperare cu muzeele din județ, încă din anul 2007, asupra continuării acestei colaborări, a avut loc o întâlnire, în data de 17 martie, la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Császár Attila, primarul comunei Racu, Miklós Zoltán, directorul Muzeului Haáz Rezső din Odorheiul Secuiesc, Gyarmati Zsolt, directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului, Vári István, Botár István și Sófalvi András, arheologi.

Cred că este important să putem începe cercetările arheologice cât mai curând posibil în acest an. Știm că cercetarea arheologică contribuie practic la cunoașterea trecutului nostru ca fundament pentru viitor. Scopul este de a face cunoscute populației siturile arheologice, contribuind astfel și la dezvoltarea turismului. Totodată, este important ca cercetările arheologice să fie efectuate prin intermediul profesioniștilor și bazându-ne pe o strategie specifică, astfel încât muzeele sunt așteptate cu planuri concrete pe anul în curs, până la sfârșitul acestei luni”, a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita

Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a adus la cunoștința participanților faptul că și municipalitatea a lansat o inițiativă în acest sens, fapt benefic pentru toate regiunile județului, pe termen lung.

„Cred că cercetarea arheologică merită un loc aparte și trebuie să se bazeze pe o structură fundamentată profesional, acest lucru fiind în beneficiul comunității locale și regionale. În acest sens am lansat o inițiativă pentru a face pași pe termen lung”, a apreciat Korodi Attila

În cazul comunei Racu, situația este ideală, deoarece și autoritatea locală consideră importantă cunoașterea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural.

„„Am pornit discuțiile la nivel local, privind importanța cercetării arheologice a Cetății Păgânilor din comuna Racu. Acest fapt reprezintă un pas important în stimularea turismului local. De aceea este esențial ca activitatea să fie începută cât mai curând”, a declarat Császár Attila, primarul comunei Racu

Dacă situația pandemică o va permite, anul acesta va exista posibilitatea de a participa la o tabără internațională, de cercetare a castrului roman de la Inlăceni – castellum, așa cum a precizat profesorul Visy Zsolt.

Mai multe informații referitoare la patrimoniul construit pot fi găsite AICI 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy