Crini, Coroane, Lebede – O lucrare care prezintă o impresionantă colecţie de sigilii din Transilvania

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O lucrare care prezintă o impresionantă colecţie de sigilii din Transilvania a fost lansată miercuri seara, de Arhivele Naţionale Harghita, în sala festivă a Primăriei Miercurea Ciuc, informează Agerpres.

aparitie carte Covasna

Cartea, intitulată ”Crini, Coroane, Lebede” este semnată de istoricul Bicsok Zoltan, angajat al Arhivelor Naţionale Harghita, care, timp de un an, a prelucrat colecţia impresionantă de sigilii a instituţiei, cuprinzând 1303 unităţi arhivistice din perioada anilor 1564-sfârşitul secolului al XIX-lea.

Lucrarea, realizată în limbile română şi maghiară, cuprinde reprezentarea a 225 de sigilii, alese în funcţie de criteriul integrităţii dar şi astfel încât să dea consistenţă lucrării, fiind reproduse, spre exemplu, sigilii imperiale, sigilii bisericeşti, atât romano-catolice, cât şi greco-catolice şi ortodoxe, sigilii administrative, dar şi ale unor nobili români.

Istoricul Bicsok Zoltan a declarat pentru Agerpres că impresionanta colecţie de sigilii a Arhivelor Naţionale Harghita se împarte în cinci mari categorii, respectiv sigilii de domnitori, sigilii administrative, sigilii ale unor asociaţii de drept privat, sigilii familiale şi personale şi sigiliile care nu au putut fi identificate sau sunt deteriorate în aşa fel încât nu pot fi atribuite niciunei categorii.

Istoricul Bicsok Zoltan a precizat că cel mai mult i-a plăcut un sigiliu familial din 1582, extrem de rar, dar şi multe sigilii domneşti din Transilvania, aflate în colecţia Arhivelor Naţionale Harghita.

Mi-a plăcut foarte mult un sigiliu familial din 1582, este cel mai vechi sigiliu de acest fel al unui comite al comitatului Szolnok, Csaki Denes. Este un sigiliu timbrat, foarte rar. De asemenea, mi-au plăcut sigiliile domneşti, avem vreo 80 de piese de la diferiţi domnitori din Transilvania, începând de la Ioan Sigismund şi terminând cu Mihaly Apafi I, a precizat istoricul Bicsok Zoltan.

La rândul său, directorul Arhivelor Naţionale Harghita, Banyai Daniel Peter, a punctat faptul că această carte este excepţională şi s-a născut din necesitarea restituirii către publicul larg a unor comori pe care instituţia le deţine.

Aceasta carte s-a născut tocmai din necesitatea restituirii unor comori pe care Arhivele Naţionale le deţin şi pe care nu le ţin numai pentru ele însele, ci subliniază în primul rând rostul lor primordial, acela de a fi livrate, de a se livra prin intermediul istoricilor către public. Această carte este excepţională prin conţinutul ei şi care probează pe parcursul a 159 de pagini de istorie pură un fragment important de istorie cumulativă. O istorie în care ai de-a face nu numai cu istoria familiilor, ai de-a face cu istoria bisericii, a principatului Transilvaniei. Parcurgând această carte ai de-a face cu un spectacol vizual de excepţie, pentru că acest spectacol vizual se rezumă în primul rând la sigilii care sunt reproduse acolo şi care ascund în spatele lor o poveste care abia aştepta să fie scrisă, a declarat Banyai Daniel Peter, la evenimentul de lansare a volumului.

Directorul Arhivelor Naţionale Harghita a mai spus că acest volum este unul excepţional şi ca formă, fiind editat bilingv, sub forma de ‘oglindă întoarsă’, iar abordarea ei din punct de vedere al conţinutului este una profesională, raţiunea de a apărea fiind aceea ‘de a îmbina generozitatea unei instituţii, născută pentru a fi generoasă şi pasiunea pentru restitutie a unora dintre cei care trudesc în interiorul acestei instituţii’.

Potrivit sursei citate, lucrarea ”Crini, Coroane, Lebede” va putea fi regăsită, pe parcursul acestui an, pe impresionantă arhivă virtuală monasterium.net

Editarea cărţii ‘Crini, Coroane, Lebede’ la a fost finanţată de Primăria Miercurea Ciuc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy