De ce ocolește cel mai influent cardinal de la Vatican pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, binecuvântat de vizita Papei în urmă cu 3 ani?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Leonardo Sandri, cunoscut a fi și cel mai influent cardinal de la Vatican, vine la Blaj, la Cluj Napoca și la Sighetu Marmației în perioada 2-5 iunie. Programul vizitei poate fi citit aici – click. Se împlinesc 3 ani de la vizita apostolică a Papei Francisc în România, ocazie cu care, la vremea respectivă, Sfântul Părinte a mers la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.

În acest context al conectării celor două vizite, apare întrebarea: De ce, oare, cardinalul Sandri ocolește marele pelerinaj de la Sumuleu Ciuc și nu va intra în nicio biserică maghiară?

Surse din UDMR spun că este un mesaj al Vaticanului pentru Orban și pentru pozițiile sale permanent antieuropene și extremist-naționaliste.  Cel puțin 3 demnitari maghiari e posibil să meargă la Rusalii sâmbătă și e foarte interesant de urmărit dacă vor avea curajul sau vor avea voie să discute despre acest subiect. E posibil, de asemenea, ca vizita la Șumuleu Ciuc să fie evitată de Vatican, pentru a nu se repeta momentul deosebit de stânjenitor prin care a trecut Suveranul Pontif în 2019, pe care îl vom relata mai jos.

În fiecare an, la mesa organizată la sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc participă zeci de mii de pelerini, români, maghiari, dar și străini veniți din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Mesajul pe care s-a centrat vizita Suveranului Pontif la Șumuleu Ciuc a fost: „Să mergem împreună” – adică, toți locuitorii țării să lase la o parte lucrurile care îi despart, pentru ca sunt mai multe lucruri care îi aduc împreună. Din păcate, politicienii nu au înțeles atunci sensibilitatea mesajului Papei, prezent în România la invitația statului român, care nu a fost unul politic, ci unul uman, religios și spiritual.

Iată ce scria un reporter prezent la fața locului în iunie 2019: „La Miercurea Ciuc oamenii, pelerinii, au demonstrat, ca de fiecare data, un spirit ecumenic deosebit. Nu același lucru se poate spune despre politicieni, care au ținut morțis să-l pună pe Papa Francisc într-o postură neplăcută, încercând să-l facă să asiste la intonarea imnului altui stat, adică cel al Ungariei. Politicienii locali au arătat astfel că nu se ridica nici măcar la înălțimea călcâiului Papei. Era o vizită cu caracter religios. Nu de altă natură. Faptul că Papa s-a ridicat și a plecat când a început intonarea imnului Ungariei este o lecție pe care, sunt sigur, nu au înțeles-o politicienii locali. Pentru că ei nu înțeleg și nu acceptă că o sărbătoare religioasă să fie altfel decât maghiară. Monopolizează până și sărbătorile. Însă, sper să le rămână în minte afirmațiile Papei, conform căruia pelerinajul de la Șumuleu Ciuc aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotriva. Că pelerinajul este un simbol al unității, dialogului, fraternității.

Anul acesta, vizita cardinalului Sandri în România are în centrul preocupărilor situația refugiaților ucraineni din România, dar și a celor care sprijină criza umanitară fără precedent din această parte a Europei, și, în mod deosebit de interesant, va cuprinde și un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani. Un gest care, cu siguranță transmite un mesaj deosebit de puternic prin grija manifestată față cei marginalizați și vulnerabili. Comunitatea romă nu este nici pe departe la fel de bine integrată și reprezentată precum cea maghiară în România, dar cu toate acestea vedem foarte rar scandaluri interetnice, cu substrat politic, între români și romi. De ce oare?

„Să mergem împreună” e un mesaj deosebit de puternic. Sfântul Părinte l-a lansat în 2019, iar acum, după 3 ani, unii nu l-au înțeles. Binele nu se face cu forța, așa că absența unei vizite de la Vatican la Șumuleu Ciuc nu poate decât să arate că cei care conduc destinele unor minorități din România (nu e vorba deloc despre oamenii obișnuiți, ci doar de lideri) nu sunt pregătiți, încă, să pună fraternitatea deasupra intereselor politice și ranchiunii din trecut. Interese politice și ranchiună care, iată, exacerbate, au condus la un masacru în Ucraina… între frați.

Un progres s-a făcut, totuși: credincioşii care vor participa, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, sub motto-ul „Pace și bine”, şi care nu cunosc limba maghiară vor avea acces, în premieră, la traducerea lecturilor din timpul slujbei şi tradiţionalei predici de la finalul liturghiei, scrie Agerpres.ro. Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că traducerea se va face simultan, în căşti, iar decizia a fost luată după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat această dorinţă. „Este ceva nou, pentru că lecturile care vor fi citite, predica spusă de către arhiepiscop va fi tradusă în limba română. Pentru toţi cei care vin, de limba română, vom avea un cort, se pot ataşa acelui semnal şi ei pot auzi în întregime lecturile şi predica în limba română. Am întâlnit această dorinţă, am întâlnit oameni care au cerut şi am zis că ne alăturăm cu mare drag acestei dorinţe”, a afirmat părintele Guia Laurean Hugo.

Poate că începem să pășim pe drumul cel bun, dar e nevoie de o călăuză… și de timp. Călăuza a venit în 2019 și, iată că… ne acordă timp suficient să reflectăm dacă ne dorim un viitor care unește oameni sau un viitor care îi separă.

„Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită conviețuire fraternă.”,  a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă, 1 iunie 2019, la sanctuarul marian de la  Șumuleu Ciuc.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy