Discursul lui Kelemen Hunor, rostit joi în Parlament, la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului

0

Articol disponibil în: Română

Ne apropiem de sfârșitul sesiunii parlamentare de toamnă și este firesc să apară și o moțiune de cenzură. Principiul ”sesiunea și moțiunea” funcționează și în anul 2018, cu mici nuanțe comparativ cu anii precedenți. Această moțiune s-a născut puțin mai greu. Anunțată în prima zi din septembrie și depusă după nenumărate amânări și ocazii ratate, totuși s-a întâmplat în aceste ultime zile. O ocazie bună să vorbim despre guvern, despre activitatea executivului. De altfel, aceasta este și scopul moțiunii: analiza, critica guvernului și încercarea de a înlătura executivul, pe de o parte, apărarea și explicarea activității executivului, pe de altă parte.

Aici sunt nevoit să fac o mică paranteză: faptul că unul dintre liderii opoziției nici acum nu a înțeles acest lucru, este regretabil. El se folosește de această ocazie ca să se alăture corului penibil din care făcea parte și Vadim, unde exista și un cântec simplu: UDMR și ungurii sunt de vină. Ei sunt problema de 29 de ani. Am auzit acest lucru încă din primele zile după revoluție, stimate coleg.

Știm că din cauza noastră nu avem autostrăzi, știm că din cauza noastră nu avem nici astăzi bunăstarea dorită, se cunoaște de 29 de ani că, din cauza noastră, educația și cercetarea au rămas în secolul 20, iar oamenii fug din țară. Și, probabil că tot din cauza noastră, am intrat cu întârziere în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană. Dacă nu am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut, o țară traversată în lung și în lat de autostrăzi, cu căi ferate și trenuri de mare viteză de la Constanța până la Oradea, cu o creștere economică formidabilă, cu o cercetare care țintește secolul 22 și am fi intrat în marea familie europeană și nord-atlantică chiar în primul an după revoluție. Colegul nostru pune etichete de diferite tipuri și cu asta crede că a rezolvat propria neputință politică.

Am o rugăminte modestă: haideți să nu ne mai etichetăm unii pe alții. Nici noi nu spunem despre partidul condus de d-voastră ceea ce spune legenda urbană: nu spunem ca ați fi un partid de securiști, nu spunem că sunteți soldații băieților cu ochii albaștrii.

Dar să ne întoarcem la moțiunea de cenzură. De la bun început vă spun ce vom face și apoi vă voi explica decizia noastră. Grupul nostru nu va vota această moțiune și nu va vota nici împotriva moțiunii.

Nu vom vota împotriva moțiunii pentru că nici noi nu suntem mulțumiți de activitatea Guvernului. A trecut un an de când acest guvern este în funcție și au trecut 2 ani de când ați câștigat alegerile. În 2 ani de zile, la capitolul descentralizare nu s-a întâmplat nimic. De ce? – vă întreb. Rata absorbției fondurilor europene, mai ales din POIM este scandalos de redusă. Daca administrația centrală nu este în stare să folosească acești bani și, după 2 ani de zile, constatăm că nu este în stare, atunci ar trebui să cereți, pe principiul flexibilității, realocarea a  măcar 3 miliarde de euro pentru POR. Autoritățile locale au proiecte, sunt pregătite să investească în tot ceea ce înseamnă creșterea nivelului de trai la nivelul comunităților locale.

Bugetul pe anul 2019 nu este gata. Vă întrebăm și noi: de ce? ce așteptați? De ce lăsați țara și autoritățile locale cu câteva zile înainte de anul nou să nu aibă posibilitatea de a implementa proiectele pentru anul viitor. Și încă ceva: acest proiect de ordonanță de urgență, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale și nu numai, iarăși cu câteva zile înainte de sfârșitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colț un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia și mai ales aruncă în are speranța. Fără consultare, fără explicații, fără pregătire îmi este greu să înțeleg ce raționament vă conduce. Ați creat un șoc și un haos uriaș cu riscuri imense.

Doamnă premier: poate reușiți să-l convingeți pe ministrul de finanțe că țara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moțiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt!

Nu putem vota moțiunea de cenzură din cel puțin două motive. Realitatea matematică arată clar că există o distanță irecuperabilă de la nr. 163, adică cei care au semnat moțiunea de cenzură, și 233, adică numărul de voturi necesare pentru a schimba guvernul. Unde este rezerva de voturi? Mi-a spus unul dintre liderii opoziției, mi-a explicat cum doza de curaj a nemulțumiților din PSD depinde de votul nostru. Când ați încercat să ne convingeți cu acest argument naiv, parcă nu făceam parte din problemă. Doar perplexitatea mi-a fost mai mare decât uimirea când am auzit această încercare de a ne aburi.

Dar hai să facem abstracție de realitatea matematică. Dincolo de acest fapt greu de contestat,  nu există un program de guvernare asumat de semnatarii moțiunii de cenzură. Nu există un prim ministru asumat de cei 163. Deci nu există o alternativă, nu există o ofertă convingătoare. Poate nu era necesar pentru noi, suntem o cantitate neglijabilă, dar pentru oamenii din această țară era important, pentru acei oameni care așteaptă o alternativă la guvernarea actuală. Faptul că fiecare dintre d-voastră are un program politic și, poate chiar și câte un prim-ministru ascuns, nu este de ajuns. Avem o singură țară, nu trei. Faptul că sunteți în competiție unii cu alții, nu este o scuză, nu poate să fie un argument să nu prezentați în scris – pe hârtie – și asumat, o proiecție pentru anii care urmează, fiindcă un astfel de document ar demonstra că sunteți pregătiți pentru guvernare și, mai ales, că vreți să guvernați. Un  precedent există, a făcut așa ceva și USL, în 2012. Ne-au dat jos de la guvernare, nu ne-a picat bine nici nouă, nici țării. Dacă nu mă credeți pe mine, sau memoria individuală v-a părăsit, întrebați-l pe fostul premier, era pe aici, prin sală.

Stimați colegi, repet și acum ce am spus și în iunie: ar fi nevoie de un program de guvernare, o viziune despre anii care urmează și măcar de un prim-ministru asumat. Ar fi bine nu numai pentru opoziție și pentru credibilitatea opoziției, dar ar fi bine și pentru coaliție, poate ar înțelege colegii din arcul guvernamental că nu poți și nu trebuie să faci totul prin forță.

Stimați colegi, vin cu o propunere provocatoare: n-ați reușit să produceți un program alternativ de guvernare în doi ani, și vă propun să pregătim împreună. Dar ca să nu vă uitați strâmb și cu gelozie unii la alții, să facem sub coordonarea noastră.

Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, așa, când vine  vremea moțiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiți. Și dacă nu veți avea un nume de prim ministru până la următoarea moțiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate așa va crește șansa d-voastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriți acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situație. PSD guvernează, voi arătați cu degetul spre UDMR și vă prefaceți că sunteți în opoziție, mai faceți câte o poză cu doamna Dăncilă și așteptați cu nerăbdare anul de grație 2020.

Vă doresc sărbători liniștite și un An nou fericit!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy