Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc 2021, la final

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Călătoria noastră muzicală din cadrul Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc s-a încheiat cu experiențe de neuitat, întâlniri extraordinare și reîncărcare spirituală!

O călătorie de nouă zile, dar totuși lungă de secole în care am făcut turul bătrânului continent, am întâlnit pelerini, trubaduri, regi și călugări, călăuziți de invitații festivaului. Este o fericire enormă pentru noi faptul că festivalul din acest an a fost de înaltă calitate cu o atmosferă plăcută, și ne bucurăm de feedback-ul din partea interpreților și a publicului. Prezența artiștilor și a colaboratorilor de renume este crucială în viața festivalului, iar succesul evenimentului, ca în fiecare an, poate fi măsurat prin puterea spirituală și morală de susținere a comunității, prin atenția lor cu care ne onorează an de an.

sursa foto: Ádám Gyula

Mulțumim pentru experiența muzicală extraordinarăinterpreților și ansamblurilor din programul festivalului: Renaissance (RS), Kájoni Consort (RO),  Miquèu Montanaro (FR) și Musica Historica (MO), Erdal şalikoğlu (TR) , Jiří Havrlant (CZ), Fonte di Gioia (RO), XVIII-21, Le Baroque Nomade (FR, RO), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (RO), Caius Hera (RO), Carmina Renascentia (RO), Codex (RO), Ars pro Toto (RO) și Orchestra Barocă a Festivalului (RO).

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc este evenimentul de top al anului pentru practicienii și marile nume ale acestui gen. Acesta este un punct de întâlnire, cu repetiții comune, spectacole și atenție reciprocă. Aici se întâlnesc și fac schimb de idei, învață unul de la altul interpreți locali și internaționali, prieteni buni, vechi cunoscuți și fani ai muzicii timpurie. Anul acesta am constatat cu bucurie că, pe lângă publicul de bază al festivalului, mulți tineri au fost cuceriți de interpretarea istorică. Reînnoirea se datorează în mare măsură Universității de Vară, care din 2008 a avut aproape o mie de participanți. Concertul Corului Madrigal și Conferința Internațională Music Bridge au fost difuzate online, astfel am reușit să ajungem la mai mulți oameni.

Datorită vremii favorabile patru seri ne-am bucurat de concertele în aer liber în curtea Cetății Mikó din Miercurea Ciuc, într-o atmosferă inedită.

Anul acesta, publicul a putut urmări 15 concerte susținute de către 178 de artiști din 6 țări, în 6 locații, timp de 9 zile. La Conferința Internațională Music Bridge au fost susținute două prelegeri profesionale și două prezentări de carte. Nu a lipsit nici Ziua Renascentistă a Copiilor, unde atât cei mici, cât și cei mari au participat la un târg renascentist cu jocuri populare de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, demonstrație de luptă și jocuri renascentiste.

Studenții Universității de Vară de Muzică Veche au fost motivați și muncitori, au continuat să practice și după cursuri. Masterclass-urile au avut loc între 11-16 iulie în sălile de clasă ale Colegiului Național Márton Áron și în Biserica Millennium. La fel ca în anii precedenți, la cursurile de măiestrie am pus un mare accent pe promovarea patrimoniului muzical local, am avut un curs separat în care am tratat cântece seculare maghiare. Universitatea de Vară de Muzică Veche în cifre: 6 cursuri de măiestrie, 6 profesori, 5 colaboratori, 48 de participanți, dintre care cinci studenți pasivi. Cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară de Muzică Veche s-a încheiat cu două concerte, în cadrul cărora studenții participanți și-au etalat cunoștințele dobândite publicului larg.

Numărul mare de participanți și a feedback-urile primitene îndreptățesc să afirmăm că publicul conștientizează valoarea acestei experiențe cultural-muzicale. Consiliul Județean Harghita și Primăria Miercurea Ciuc au un rol cheie în acest sens, la fel și sprijinul tuturor partenerilor noștri, ceea ce dovedește că factorii de decizie văd clar că bunăstarea locuitorilor depinde și de calitatea ofertelor culturale.

În cele patru decenii ale festivalului am primit atât de multe de la public, încât am decis să sprijinim, la rândul nostru, cariera muzicienilor talentați și, din veniturile obţinute din vânzarea biletelor, am înființat Fondul de burse de muzică veche. Suma astfel obținută va fi distribuită, prin concurs public, către tinerii muzicieni sau studenți din județul Hargita care se pregătesc pentru o carieră muzicală, în vederea finanțării costurilor educației lor și participării la programe de formare profesională.

Echipa de organizare a Centrului Cultural Județean Harghita le este recunoscătoare susținătorilor, partenerilor, reprezentanților mass-media și diferiților furnizori de servicii, interpreților, educatorilor, studenților, însoțitorilor și traducătorilor, cursanților, voluntarilor și publicului,tuturor celor care au contribuit la succesul festivalului. Ne vedem anul viitor, între 9-17 iulie!

Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita
Ignác Filip, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc
Gabriella Fazakas, managerul de programe al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy