(FOTO) O baltă a devenit piscina animalelor din masivul Ceahlău

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai multe fotografii inedite cu animale sălbatice, surprinse la adăpat sau scăldat într-o „piscină” din munţi, au fost publicate  pe pagina de Facebook a Parcului Naţional Ceahlău.

În fotografiile care sunt capturi de pe ceea ce au înregistrat, anul trecut, camerele de supraveghere montate de reprezentanții parcului apar urși, un cerb, dar și o pisică sălbatică.

Parcul Național Ceahlău este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), situată în nord-estul României pe teritoriul vestic al județului Neamț.

Aria naturală se întinde în extremitatea central-vestică a județului Neamț (aproape de limita de graniță cu județul Harghita), pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlău și Tașca și al orașului Bicaz în apropierea drumului național DN12C care leagă municipiul Piatra-Neamț de orașul Gheorgheni.

Parcul Naţional Ceahlău a fost declarat arie protejată prin Legea Nr.5 din 5 martie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate) şi reprezintă un areal montan cu o mare diversitate reliefală (turnuri, ace, creste calcaroase, relief carstic cu vârfuri ascuţite, peşteri, cheiuri, văii) cu păduri, pajişti şi fâneţe.

Situat în arealul Carpaților Orientali și localizat la nivelul zonei centrale, acesta ocupă o suprafață de 8.396 hectare (formată din conglomerate dure a Masivului Ceahlău) și include ariile protejate Polița cu Crini (rezervație naturală de tip științific și botanic) și Cascada Duruitoarea (monument al naturii).

Printre exemplarele de floră protejate întâlnim cinci specii floristice declarate monumente ale naturii: floarea de colț, papucul doamnei, ghințura galbenă, sângele voinicului și bulbucii de munte. Alte specii rare protejate sunt zada (laricele – singurul conifer cu frunzele căzătoare), gențiana, crucea voinicului, ruscuța de primăvară, dedițelul și angelica.

Dintre speciile rare de faună protejate în această rezervație putem enumera:  vulturul negru, acvila de munte, capra neagră, ursul, lupul, cerbul, râsul, pisica sălbatică, uliul porumbar, cocoșul de munte și sticletele.

sursa: wikipedia

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy