(FOTO) Ora de limba și literatura română…altfel! Elevii din județul Harghita, provocaţi la lectură de persoane publice

0

Articol disponibil în: Română

Marți, 15 februarie, în unitățile de învățământ  din țară s-au desfășurat activități de încurajare a lecturii, propunerea venind de la ministrul Educației.

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii! Evenimentul a fost marcat în toate școlile din țară, prin activități de încurajare a cititului. Motto-ul acestui an este „Citim împreună!”.

Cu această ocazie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a organizat, la nivelul disciplinei Limba şi literatura română, o activitate adresată tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară.

Provocarea a fost lansată de invitaţi prestigioşi care, la rândul lor, au răspuns unei provocări: de a fi modele în promovarea lecturii.

Provocarea de a promova lectura a fost acceptată de Demeter Levente – inspector școlar general al IȘJ Harghita,  Andrea Fincziski – actriță,  Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Tanczos Barna -Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Amalia Jere – procuror,  Cătălin Nunu – jurnalist Digi24,  Sergiu Sîngeorzan – medic epidemiolog, Szántó Mihály – şeful Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc, Pavel Bartoş – actor și Bojte Csaba- călugăr franciscan.

Activitatea s-a desfășurat în mediul online, invitaţii prezentând, exclusiv în limba română, una sau chiar mai multe dintre cărţile preferate.

Cărţile au putut fi alese din orice domeniu, indiferent de naţionalitatea autorilor, respectându-se criteriul relevanţei pentru publicul-ţintă (elevi de gimnaziu şi de liceu).

Alegerea cărților a fost una extrem de variantă și interesantă, care cu siguranță va fi pe gustul tuturor elevilor.

Iată care sunt cărțile preferate/recomandate de cei zece invitați:

  • Demeter Levente, inspectorul școlar general  – Băieții din strada Pal, de Molnar Ferenc
  • Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita – Romanul adolescentului miop, de Mircea Eliade
  • Andrea Fincziski, actriță – Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes
  • Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor –  Baltagul, de Mihail Sadoveanu
  • Amalia Jere,  procuror – Moarte pe Nil, de Agatha Christie
  • Cătălin Nunu,  jurnalist Digi24 – Banii în mișcare. Prosperitatea în 10 pași, de Iancu Guda
  • Sergiu Sîngeorzan, medic epidemiolog – De la grădinar la Business Coach, de Lorand Soares Szasz
  • Szántó Mihály, şeful Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc – Semn de viaţă şi  Formula lui Dumnezeu, ambele de Jose Rodrigues Dos Santo
  • Pavel Bartoş, actor – Amintiri din Copilărie de Ion Creangă, Peripețiile lui Nastratin Hogea (tradus din persană de Mihai Cernătescu și Naser Nikoubakht), Poezii şi vorbe în vânt”,  de Horațiu Mălăiele,  Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată,  de Suleika Jaouad
  • Bojte Csaba, călugăr franciscan – Sfânta Scriptură

Mesajul unanim transmis de invitați a fost acela că cititul dezvoltă imaginația, abilitățile de comunicare și gândirea critică. O minte informată este mai greu de manipulat. Totodată, cei zece invitaţi le-au vorbit elevilor despre cât de importantă este lectura, dar şi despre cărţile care i-au fascinat în copilărie, dar și mai târziu.

Iniţiativa organizării acestei activități i-a aparținut prof. Manuela Stîngă, inspector de limba şi literatura română care a declarat că activitatea a avut un impact uriaș. Potrivit informațiilor oferite de doamna inspector, au participat toate şcolile din județ. Peste 4.000 mii de elevi au urmărit online recomandările la lectură ale celor zece invitați.

Elevii care s-au simțit provocați de o anume carte/de un anumit invitat vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber. Lectura se poate realiza și în limba maghiară.
Elevii vor redacta, în limba română, olograf, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură. Scrisoarea va avea structura specifică acestui tip de text și va conține motivele pentru care elevul s-a simțit provocat să citească, precum și opinia sa despre cartea respectivă.
Scrisorile vor fi scanate şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar Harghita. Dintre acestea, invitaţii vor alege maximum trei scrisori care le-au atras atenţia şi vor transmite inspectorului de specialitate numele autorilor şi şcoala de provenienţă.
Elevii selectaţi şi profesorii lor îndrumători vor petrece o zi la un centru spa din Odorheiu Secuiesc.

****

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

  • sursa foto:  Inspectoratul Școlar Județean Harghita 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy