IJJ Harghita: Bilanțul ultimelor zile – cinci apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 10-13 martie, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite cinci apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Odorheiu Secuiesc, Sărmaș și Șoimușu Mic.

Primul apel a fost făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc, vineri 10 martie la ora 20:20, un bărbat semnalând prezența unui urs la un saivan de oi din apropierea municipiului. Din cele relatate de către apelant, acesta a revenit după ce cu o seară înainte i-ar fi provocat pagube materiale. Au fost direcționate pentru a interveni două patrule de ordine publică, formate din polițist și jandarm, acestea reușind ca împreună cu paznicul de vânătoare să alunge ursul.
Sâmbătă, 11 martie au fost primite 3 apeluri la SNUAU 112. Astfel, a fost semnalată prezența unui urs în apropiere de Odorheiu Secuiesc – Băile Szejke, același bărbat sunând la două ore diferite, respectiv 20:12 și 22:20. Dacă în primul caz semnalat patrula de ordine publică, formată din jandarm și polițist, nu a observat animalul sălbatic, în cel de-al doilea caz, a fost nevoie de intervenția acesteia pentru alungarea animalului sălbatic înspre zona împădurită.
Cel de-al treilea apel a fost făcut de către un bărbat la ora 23:35, din comuna Sărmaș, acesta semnalând prezența unui urs în grădina proprie, care i-ar fi provocat pagube materiale. Nu a fost nevoie de intervenția jandarmilor, animalul sălbatic părăsind singur zona unde fusese semnalat.
Ultimul apel prin care a fost solicitată intervenția noastră, a fost făcut ieri, 12 martie, la ora 20:40, din Șoimușu Mic, comuna Săcel. La sosirea jandarmilor alertați de la domiciliu, ursul părăsise zona. Împreună cu toată echipa de intervenție s-a căutat prin împrejurimi animalul sălbatic, dar acesta părăsise zona.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar. Au fost și cazuri în care au intervenit echipaje de ordine publică, formate din jandarm și polițist.
De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 7 apeluri, cu 2 mai mult față de anul trecut, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
IJJ Harghita  reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy