Încă o amendă primită de primarul din Odorheiu Secuiesc pentru arborarea steagurilor maghiare, anulată de instanţă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Judecătoria Odorheiu Secuiesc a anulat amenda primită de primarul Árpád Gálfi, aplicată de prefectul judeţului Harghita pentru afişarea, în 15 martie 2021, a simbolurilor naţionale maghiare, cu ocazia Sărbătorii naţionale a maghiarilor, în memoria Revoluţiei din 1848.

Minuta sentinţei,  pronunțată marți 12 octombrie, a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Prefectul poate ataca în apel hotărârea, în termen de 30 de zile de la notificarea oficială.

În acest an, în lunile mai şi iunie, alte două amenzi similare au fost anulate de instanţă. Primarul a solicitat, printre altele, anularea proceselor verbale de amendă, pe motiv că prefectul nu se afla în municipiul Odorheiu Secuiesc, cu ocazia sărbătorilor naţionale, astfel că, legal, el nu avea cum să emită un proces verbal la faţa locului.

Reprezentanţii Guvernului român au început, din 2018, să-i amendeze pe primarii din Ţinutul Secuiesc care decorează localitatea lor cu steaguri, panglici şi cocarde maghiare în 15 martie sau în 23 octombrie (ziua Revoluţiei de la 1956). Edilii au cerut instanţelor anularea tuturor amenzilor, dar până acum au avut doar succes parţial. Majoritatea proceselor sunt încă în curs.

Printre procesele de la Odorheiu Secuiesc, până în acest moment, a fost pronunţată o singură hotărâre definitivă. Judecătoria Odorheiu Secuiesc a considerat ca fiind legală amenda aplicată pentru arborarea steagurilor maghiare, în data de 15 martie 2018, însă primarul a atacat în apel, iar Tribunalul Harghita a anulat sentinţa în luna mai, anulând şi amenda.

Potrivit articolului din Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi citat de prefecţi, se arată că: “Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.

Primarii maghiari din Ţinutul Secuiesc au invocat hotărârea guvernului care cuprinde dispoziţiile de punere în aplicare a legii, potrivit căreia “minorităţile etnice care au o organizaţie naţională pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”.

În cursul proceselor, instanţele trebuie să examineze, de asemenea, dacă panglicile, cocardele, inimile cu culorile naţionale maghiare folosite de primari pentru decorarea festivă a oraşelor intră în sfera legii simbolurilor naţionale.

sursa: Agenția ungară de presă MTI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy