Încă o bombă ecologică dezamorsată

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Lucrările de închidere a depozitului neconform de la Gheorgheni au fost finalizate. Comisia de recepție s-a deplasat astăzi la fața locului pentru constatarea îndeplinirii activității din cadrul proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Harghita.

Depozitul neconform avea o suprafață de 2,64 hectare, conținând în jur de 125 000 m³ de deșeuri. În urma lucrărilor executate, a căror valoare este de 1,88 milioane lei, mormanul de gunoaie a fost compactat pe o suprafață mai mică, de 1,85 hectare. Peste noua suprafață compactată au fost adăugate: un strat de susținere din argilă, un strat de pietriș și o folie de geocompozit bentonitic. Peste această folie s-a adăugat un nou strat din argilă de 85 cm grosime și ulterior un strat de sol cu scopul de gazonare prin însămânțare. De asemenea, lucrările proiectului au inclus construirea unui sistem de evacuare a apelor pluviale și delimitarea spațiului cu gard de protecție. La predarea lucrărilor au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Harghita, ai Primăriei Gheorgheni și ai constructorului.

Pe perioada implementării proiectului SMID au fost desființate patru depozite vechi necorespunzătoare situate în Vlăhița, Tușnad Băi, Bălan și Cristuru Secuiesc, iar deșeurile depozitate au fost transportate în depozitul din Miercurea Ciuc. Alte trei depozite neconforme, respectiv cele din Borsec, Toplița și Miercurea Ciuc, după compresarea deșeurilor au fost izolate și acoperite cu pajiște. La Borsec lucrările de închidere a depozitului neconform au fost deja finalizate, iar în Toplița și Miercurea Ciuc sunt în curs de finalizare.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională și este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane lei, cu lucrări achiziționate în valoare de aproximativ 142 milioane lei. Din această sumă, 70,5% provin din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale și 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Județean Harghita. Proiectul este în curs de implementare până la jumătatea anului 2016.

bizottsag_gyergyo

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy