ISU Harghita: 30 de intervenții ale pompierilor militari harghiteni (perioada 24-26 martie)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pe parcursul acestui sfârșit de săptămână (24-26 martie a.c.), salvatorii harghiteni au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a celor 30 de situații de urgență produse la nivel județean.

Astfel, în perioada de referință, echipajele de intervenție au acționat pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 3 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unor accidente rutiere, la ieșirea din Odorheiu Secuiesc spre Polonița (intersecția DN 13A cu DJ 137C) și pe raza localităților Ditrău și Păuleni-Ciuc.

Totodată, echipajele SMURD au răspuns celor 21 de solicitări primite din partea cetățenilor, iar 21 de persoane au fost asistate medical.

Din totalul celor 6 incendii produse, 1 intervenție a fost ardere necontrolată de vegetație uscată, în municipiul Miercurea Ciuc și 2 arderi necontrolate cauzate de coșurile de fum necurățate de funingine, la 2 locuințe din Toplița, neînregistrându-se pagube materiale.

Vineri după-amiaza, 24 martie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată în localitatea Voșlăbeni. Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, ce se manifesta la plafonul casei, reușind, în aproximativ 25 de minute, să-l stingă în limitele găsite și să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga locuință. În urma evenimentului, au ars cabluri electrice și circa 2 metri pătrați din plafonul casei. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului un scurtcircuit electric.

Tot vineri după-amiaza,  în jurul orei 14.20, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita a fost sesizat, prin intermediul numărului unic 112, cu privire la producerea unui incendiu în bucătăria unei pizzerii situată pe strada Kossuth Lajos, în municipiul Miercurea Ciuc, fiind mobilizate operativ, trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat. Echipajele de pompieri au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ o jumătate de oră, pentru localizarea și lichidarea incendiului care se manifesta la izolația din vată minerală a coșului de fum, pe o suprafață de circa 5 mp, reușind să împiedice propagarea la întreaga locație. Pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile necesare unui bărbat, în vârstă de 26 de ani, care a suferit arsuri de gradul II la nivelul degetelor de la mâna dreaptă, ulterior acesta refuzând transportul la spital. Din fericire, nu au existat alte persoane rănite. Evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Un incendiu violent a cuprins, vineri seara, 6 anexe gospodărești, situate în localitatea Siculeni, 35 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, SVSU Siculeni și Racu luptând să stingă incendiul și să împiedice propagarea acestuia la celelalte anexe din imediata proximitate. În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent, existând un risc ridicat de extindere a acestora la anexele aflate în apropiere. Cei 35 de pompieri mobilizați la fața locului au acționat timp de aproximativ o oră și 20 de minute pentru localizarea și lichidarea incendiului, protejând construcțiile expuse pericolului de incendiere. Flăcările au afectat, în totalitate, 3 anexe, pe o suprafață de aproximativ 50 mp, precum și bunurile și animalele din interiorul acestora: 10 găini și 10 iepuri, 150 kg cereale, obiecte de mobilier, 5 mc lemn și, parțial, alte 3 anexe. Incendiul a fost, cel mai probabil, generat, de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

 În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube, iar în unele cazuri cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, reamintim cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

  • stingeți țigara numai în scrumieră, nu o aruncați la întâmplare sau în coşul de gunoi;
  • nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;
  • atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, materiale textile, hârtie sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă;
  • nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool, pentru că există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu;
  • utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;
  • puneţi puţină apă în scrumieră pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări.

 De asemenea, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs) în localitatea Ulcani, comuna Dealu.

În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.  

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.                                             

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy