ISU Harghita: Bilanțul minivacanței de Ziua Unirii Principatelor Române

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 20-24 ianuarie a.c., pompierii militari harghiteni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

În cele cinci zile, la nivel județean, s-au înregistrat 43 de intervenţii, dintre care 5 misiuni pentru stingerea incendiilor, 34 de cazuri SMURD, 3 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor în urma producerii a 2 accidente rutiere și unul feroviar.

Totodată, echipajul de descarcerare a intervenit pentru extragerea unei victime dintr-un autoturism implicat într-un accident rutier. Intervenția a avut loc vineri dimineața, pe DE 578, când echipajele de descarcerare și prim ajutor din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs între două autoturisme, între localitățile Racu și Mădăraș. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că în urma impactului au rezultat 3 victime, dintre care una încarcerată. Acționând cu echipamentele din dotare, pompierii militari au extras victima dintre fiarele contorsionate. Toate cele trei persoane au fost evaluate și asistate medical de către colegii noștri, ulterior fiind transportate la spital, pentru investigații de specialitate.

Recomandăm celor care sunt martorii unui accident rutier, următoarele:

NU VĂ PANICAȚI!

– Sunați la 112 și furnizați toate informațiile necesare operatorului, inclusiv numărul persoanelor implicate;

– Porniți luminile de avarie pentru a semnaliza și celorlalți participanți la trafic, producerea accidentului.

– Lăsați libere căile de acces pentru autospecialele de intervenție;

– Până la sosirea echipajelor de salvatori, mențineți contactul vizual cu victimele și evitați efectuarea manevrelor care pot afecta starea medicală a persoanelor afectate.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit, vineri după-amiaza, în zona Dealul Crucii, Toplița, pentru stingerea unui incendiu ce a afectat două anexe gospodărești. În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, arderea se manifesta violent și generalizat la cele două anexe din lemn (bucătărie de vară și un șopron de lemne), pe o suprafață de circa 40 mp. Acțiunea de stingere, care a durat aproximativ 3 ore, a fost îngreunată de drumul inaccesibil autospecialelor de intervenție.

Tot vineri, în jurul orei 15.40, un echipaj de pompieri din cadrul subunității din municipiul Gheorgheni a fost mobilizat în cartierul Bucin, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un container. Incendiul, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul, a fost stins în aproximativ 30 de minute. În urma acestuia, au ars deșeuri din plastic.

Duminică dimineața, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pe strada Beclean, în municipiul Odorheiu Secuiesc, ca urmare a producerii unui scurtcircuit la un transformator electric, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică, iar incendiul, lichidat prompt.

Luni, 23 ianuarie a.c., pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum, la o locuință situată în satul Lăzărești, comuna Cozmeni. La ora 17.47, în urma unui apel primit prin numărul unic 112, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, precum și SVSU Lăzărești, au fost mobilizate, pentru stingerea incendiului și salvarea eventualelor victime ale evenimentului. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că arderea se manifesta la nivelul acoperișului, existând riscul propagării flăcărilor la întregul acoperiș, astfel că, pentru localizarea și lichidarea operativă a incendiului, pompierii au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Incendiul a fost stins rapid și, din fericire, nu au existat persoane rănite. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, a ars aproximativ un metru pătrat din acoperișul din lemn.

Ieri după-amiază, un alt eveniment provocat tot de coșul de fum, de această dată,  necurățat de funingine, s-a produs la un bloc de locuințe situat pe strada Nicolae Bălcescu din municipiul Toplița, incendiu care a fost stins de pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița. Din fericire, nu au existat victime și nu s-au înregistrat pagube, evenimentul fiind observat și sesizat prin 112, înainte ca flăcările să se extindă la întreg acoperișul blocului.

Coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile pot constitui o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuințele și anexele gospodărești.

Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, recomandăm următoarele măsuri de prevenire:

  • verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).

Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

Întrucât siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi, subunitățile operative ale ISU ”Oltul” Harghita rămân la datorie pentru intervenția imediată în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Fiți prevăzători și respectați recomandările noastre pentru prevenirea situațiilor care vă pot pune viața în pericol!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                      

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy