ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din primele două zile ale acestei săptămâni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, intervenții în sprijinul comunităților reprezintă doar câteva exemple dintre cele 25 de misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni, în ultimele 48 de ore. Majoritatea dintre acestea au fost pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate, astfel încât 20 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

O misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor a avut loc ieri după-amiază, în satul Ciucani, comuna Sânmartin, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, SVSU Sânmartin și Cozmeni acționând pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o grădiniță de copii. Pompierii sosiți la fața locului au constatat că arderea se manifesta cu flăcări violente și fum dens, la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Din fericire, 23 de preșcolari și 2 cadre didactice s-au autoevacuat, în siguranță, până la sosirea echipajelor de intervenție. Incendiul a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 80.000 lei.

În afara acestor situații, pompierii militari au intervenit la o misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma unor scăpări de gaze dintr-o conductă fisurată, în comuna Mugeni, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul distribuitorului de gaze și la 3 arderi necontrolate cauzate de coșurile de fum deteriorate sau necurățate de funingine, în municipiul Toplița (2) și Cristuru Secuiesc.

În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;

Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI  RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy