ISU Harghita: Bilanțul zilei de ieri (29.09.2022)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele 24 de ore, echipajele operative au gestionat 7 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Astfel, 6 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD.

În afara acestor misiuni, colegii noștri din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Zetea, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coșului de fum deteriorat, la o casă din localitatea Zetea. Echipajele de intervenție, ajunse la fața locului, au constatat că incendiul se manifesta generalizat, la întreaga locuință, pe o suprafață de circa 70 mp. După 3 ore de luptă continuă cu focul, pompierii au lichidat incendiul, împiedicând propagarea la o anexă (bucătărie de vară) din imediata vecinătate, fără a fi înregistrate victime.

Verificați, curățați și reparați coșurile de fum, înainte de a pune în funcțiune sistemele de încălzire: “Siguranța NU e un joc de noroc!”

 Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita reamintește cetățenilor faptul că burlanele și coșurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în perioadele reci. Pe fondul temperaturilor scăzute înregistrate în această perioadă, unii cetățeni au pus în funcțiune sobele, centralele termice și alte mijloace de încălzire, însă, din păcate, în unele cazuri, fără a curăța coșurile de fum ori a verifica integritatea sistemelor de încălzire, ceea ce determină implicit, creșterea vulnerabilității în fața riscului de incendiu.

La nivelul județului Harghita, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” derulează campaniile de informare și educație preventivă R.I.S.C. ”Siguranța NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunță. Improvizațiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.

Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.

Având în vedere frecvența ridicată a incendiilor generate de coșurile de fum în perioadele cu temperaturi scăzute, reamintim că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic (și în mod obligatoriu înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de încălzire), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință, eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

Totodată, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în comuna Sărmaș. 

Salvatorii rămân la datorie pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy