ISU Harghita: Misiunile desfășurate de salvatori, în ultimele 48 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Salvatorii au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel județean. În ultimele două zile, 11 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

În afara acestor situații, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate, cauzată de coșul de fum necurățat de funingine, la un bloc de locuințe, în municipiul Toplița, precum și pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric, într-o locuință, tot în municipiul Toplița.

Curățați din timp coșurile de fum!

Întrucât sezonul rece își face simțită prezența și mulți dintre noi apelăm deja la instalațiile de încâlzit, vă reamintim principalele măsuri pe care trebuie să le respectați pentru a preveni declanșarea incendiilor la coșurile de fum : 

  1. Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;
  2. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  3. Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  4. La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  5. Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;
  6. Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  7. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic pentru situații de urgență 112.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

Totodată, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Gheorgheni (2) și Sărmaș (6).  

Pompierii militari harghiteni continuă misiunile în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea de activități specifice din zona de frontieră.

Salvatorii rămân mobilizați pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy