Jandarmii folosesc tehnici moderne.Nu e o știre, dar e un lucru cert.

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Vineri și sâmbătă, 15 și 16 aprilie a.c., Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, a fost gazda unei întâlniri a ofițerilor și subofițerilor cu funcții de conducere și execuție din cadrulInspectoratului de Jandarmi Județean Harghita.

Că jandarmii harghiteni folosesc tehnici moderne,nu mai e o știre, e o simplă realitate. Că atunci când și-a propus organizarea și desfășurarea acestei activități, domnul locotenent-colonel Iamandi Dan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, a avut în minte cimentarea relațiilor profesionale și, de ce nu și interpersonale, în cadrul colectivului pe care îl conduce, nu mai e o noutate, acest tip de activitate debutând încă de anul trecut din luna octombrie.

Dar,poate că știrea e dată de faptul că, jandarmii fiind oamenii de lângă tine, se cuvine ca dincolo de respectarea regulamentelor militare, să folosească și să aplice tehnici moderne consacrate de către oamenii din viața civilă.

Și astfel că, a luat naștere ideea organizării și desfășurării, la un anumit interval de timp, a unei activități de tip „team building”- un proces de dezvoltare și motivare a unui grup, astfel încât acesta să-și atingă țelul și să devină o ECHIPĂ.

Locația aleasă pentru desfășurarea acestei activități a fost Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului. De ce? Pentru că ne-a oferit tot ceea ce aveam nevoie: liniște, spații de desfășurare a activităților programate, terenuri de sport, posibilitatea de cazare și servire a mesei.

Programul a fost unul bine structurat, cu planuri de prezentare bine puse la punct, menite să prezinte activitatea colegilor noștri, în complexitatea ei, pe primele trei luni ale anului, greutățile și neajunsurile cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, recomandări. Aprofundarea legislației ce ne guvernează activitatea în relația cu cetățeanul, principalul beneficiar al muncii noastre de zi cu zi, a fost un alt punct pe ordinea de zi și toate acestea întocmite într- un mod profesionist, nelimitându-ne doar la așternerea unor rânduri pe hârtie,totul îmbrăcând forma unor materiale întocmite cu ajutorul programului Microsoft Office- Powerpoint.

Atât debutul cât și finalul prezentărilor a fost rezervat, așa cum era normal, de către locotenent-colonel Iamandi Dan, care a ales de această dată să „atace” tema motivării și comunicării. A motivării financiare și non-financiare,a comunicării la nivel de grup și inter-personal, pentru că întotdeauna va exista o legătură între cele două tipuri de motivare, fiecare având importanța și rolul ei în cadrul unei instituții, iar pentru ca activitatea să se desfășoare la standarde înalte într-o instituție cu o ierahizare strictă, este necesară și comunicarea, pe verticală și orizontală.

Toți ne bucurăm când primim, dar parcă mai plăcut e să dăruiești.Profitând de prima pauză și datorită faptului că, domnul inspector șef nu a fost alături de noi pe 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române, i-am făcut o surpriză și i-am înmânat o plachetă pe care am așternut câteva gânduri pornite din suflet.

Rezultatele obținute de către structurile de ordine publică și pază obiective au făcut obiectul unor materiale prezentate de către locotenent-colonel Mihalache Dănuț,prim adjunct al inspectorului șef, activitatea structurilor de suport logistic fiind prezentată de către maior Radu Toderiță, împuternicit adjunct al inspectorului șef. Ne-a împărtășit din experiența sa internațională, maior Blaga Radu-Marcel, cel care a participat în mai multe rânduri la misiuni internaționale, având posibilitatea să vadă la lucru jandarmi din alte state europene. Istoria lor, structura și misiunile au făcut obiectul unei prezentări interesante.

Joc interactiv, de lucru în echipă,menit să testeze capacitatea noastră de a ne înțelege doar din priviri și de a construi ceva doar din niște foi de hârtie. De ajutor ne-a fost doamna Țifrea Alexandra,o mai veche colaboratoare de a noastră, care deși fizic nu a fost prezentă…ne-a ajutat.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un foc de tabără și o cină festivă.

Sâmbătă, a venit rândul activităților sportive. Cei care au ales să petreacă într-un mod plăcut ziua,au putut să aleagă diferite ramuri sportive, dar așa cum era firesc cea mai disputată competiție a fost cea de fotbal. Șase echipe s-au aliniat la startul competiției, în final ocupantele primelor trei locuri fiind echipele Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni, Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc și Detașamentului 5 Jandarmi Toplița. Colegii din cadrul posturilor montane au conceput și realizat o tiroliană pentru copiii cadrelor. O bucurie!

Concluzia finală, după două zile, a fost una unanimă: activitatea a fost benefică și și-a atins scopul urmărit: consolidarea și cimentarea relațiilor profesionale și personale în rândul unui colectiv ce are ca unic scop asigurarea siguranței cetățeanului.

Activitățile,organizate în cooperare cu I.P.A.- Regiunea 2 Harghita Jandarmi, se înscriu în cadrul activităților desfășurate cu ocazia împlinirii la 3 aprilie a 166 de ani de când a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.

Vreți să știți cum a fost? Da?

Păi nu vă rămâne decât o singură soluție: urmați- ne exemplul!

INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy