Jandarmii harghiteni campioni la oină- din nou

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Echipa de oină a Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita a câştigat pentru a treia oară Campionatul de Oină al Ministerului Afacerilor Interne ce s- a desfăşurat în perioada 18 – 20 septembrie a.c., în municipiul Constanța.

Am câștigat din nou finala, în urma unei reeditări a celei din anul 2016, disputată cu Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” Brașov. Pe adversarii noștri îi aplaudăm, iar pe colegii noștri îi felicităm pentru că au obținut cel de-al treilea titlu consecutiv și au reușit să-l păstreze în Harghita, începând cu anul 2015, în anul 2017 nefiind organizat Campionatul Național de Oină pe MAI.
După ce în semifinală am trecut de ACS Frontiera Constanța, cu scorul de 9 la 3, finala ne-am adjudecat-o cu scorul de 5 la 2.
La competiția ce s-a desfăşurat în municipiul Constanța au luat parte șapte echipe, dintre care patru constituite din polițiști de frontieră din județele Constanța, Vaslui, Tulcea și Galați, trei alcătuite din jandarmi din cadrul inspectoratele județene Harghita, Brăila și gruparea de jandarmi mobilă Brașov.
Competiţia a fost organizată de către Centrul Cultural al M.A.I., Biroul Coordonare Activităţi Sportive, cu sprijinul Federaţiei Române de Oină.

Informații de backround
Sursa: http://www.froina.ro/news.php
Istoricul participării jandarmilor harghiteni la Campionatul Național de Oină al MAI
– în anul 2014 aflați la prima participare am ocupat locul 3;
– în anul 2015 am câștigat primul titlu de campioni.
– în anul 2016 ne-am păstrat titlul, câștigând competiția organizată în municipiul Gheorgheni;
– în anul 2017 nu s-a organizat competiția;

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez.
Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston).
Anul 2014 poate fi considerat ca fiind unul de referință pentru istoria oinei.
Astfel,prin Legea nr.96 din 01.07.2014 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 oina a fost recunoscută ca fiind sportul național al României.
Mândria de a fi român ne obligă pe toți să respectăm tradițiile și valorile acestui neam, să încercam să urmăm îndemnurile înaintașilor noștri, care au practicat și au iubit acest minunat joc, oina, care-i numai al nostru.
Dintre numeroasele personalități care au practicat oina sau au fost implicate în diferite moduri în sprijinirea sportului nostru național, menționăm pe: Nicolae Iorga, Tache Ionescu, I.L. Caragiale, Petre Ispirescu, Dumitru Almas, Ion Creanga, Dimitrie Cantemir, Alexandru Davila, Mihail Sadoveanu, Fanus Neagu, Vasile Conta, Barbu Stefanescu Delavrancea, Marin Preda, și alții.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy