Jandarmii montani. Sigurața noastră- scopul misiunii lor!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri,04 februarie a.c., pe pârtia Harghita Mădăraș a avut loc convocarea anuală a jandarmilor montani din cadrul celor patru posturi montane ce sunt constituite și acționează la nivelul județului Harghita.

Convocarea ce a reunit jandarmii din cadrul Posturilor de Jandarmi Montane Harghita Băi, Borsec, Lacu Roșu și Băile Tușnad a avut două etape: teoretică și practică.

Partea teoretică a fost asigurată de către locotenent- colonel Dănuț Mihalache- prim adjunct al inspectorului șef, locotenent- colonel Stelică Gurău- șeful serviciului Ordine și Siguranță Publică, maior Ion Dumitrescu- ofițer specialist II O.S.P. și maior Viorel Apalaghiei- ofițer specialist II O.S.P. și a constat în prezentarea a câtorva aspecte de noutate referitoare la atribuţiile și pregătirea structurilor montane, cooperarea/ colaborarea cu alte structuri, raportarea rezultatelor şi evenimentelor, dar şi logistica structurilor montane. În ceea ce privește logistica, toate posturile montane sunt dotate cu autoturisme de teren, vehicule de teren tip A.T.V. și U.T.V.(care are în dotare și o targă de salvare UT 2000), echipament de schi, truse medicale de ultimă generație, echipament de alpinism, etc., toate menite să asigure executarea misiunilor și îndeplinirea menirii jandarmilor: serviciul în slujba cetățeanului.

Partea practică s-a desfășurat pe pârtia de schi Harghita Mădăraș și a constat într-un schimb de experiență între posturi, prezentarea unor modalități de intervenție în cazul producerii unui accidente pe pârtia de schi, dar și inițierea celor mai noi în aceste structuri.

Scopul final al convocării și al misiunii jandarmilor montani e siguranţa noastră a tuturor.

Informații suplimentare

Jandarmeria Montană își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, care prevede la art. 19, alin (1), lit. e) execută, pe baza planurilor de cooperare aprobate de ministrul afacerilor interne, misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora.

Jandarmeria Montană participă, împreună cu alte instituţii abilitate, la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, prin măsuri specifice de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor normelor legale, participă la căutarea şi salvarea – evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de responsabilitate.

Deasemenea, jandarmeria montană are atribuții directe în domenii ce privesc protecţia mediului, amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agreement, regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, organizarea, administrarea și exploatarea pajiştelor permanente, vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, desfășurării activităților de picnic, prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy