La Bilbor, banii publici se cheltuie fără a se respecta legea

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La Bilbor, banii publici se cheltuie fără a se respecta legea. Așa spune Curtea de Conturi, care a descoperit la această primărie o mulțime de nereguli, începând cu salarii și indemnizații acordate ilegal, până la achiziții de utilaje făcute tot cu încălcarea legii.

Ne-a atras atenția una dintre aceste achiziții publice. Este vorba despre un Unimog (utilaj multifuncțional) cumpărat la mâna a doua cu peste 100.000 lei, la care s-au achiziționat separat accesorii de la altă firmă.

Dincolo de ce a constatat Curtea de Conturi și ce a contestat primăria în instanță, am rămas puțin uimiți de faptul că domnul primar de la Bilbor, Daniel Hangan, nu cunoaște legile României, ceea ce ar putea să îl coste foarte scump, chiar și din punct de vedere penal. De fapt, în urma discuției cu domnul primar am constatat că el crede că știe legea, semn că angajații primăriei care îl sfătuiesc sunt cam incompetenți în opinia noastră.

Domnul primar ne-a explicat cum au căutat ei utilajul și accesoriile și nu le-au găsit la aceeași firmă, astfel că au făcut achizițiile separat. Dincolo de încălcarea legii achizițiilor publice, acest tip de cheltuire a banului public îmbracă și aspecte penale, deoarece se presupune că înainte de a demara procedura de achiziție, cei de la primărie știau deja de unde o să cumpere și au aranjat toate actele în așa fel încât să favorizeze anumite firme.
Primăria ar fi trebuit, așa cum spune Curtea de Conturi, să facă cererea de ofertă de utilaj și accesorii pe SEAP, iar dacă nimeni nu participa la licitație atunci să facă achiziții separate, pentru că nu au de unde să știe cei de la primărie că nu există nicio firmă în România care să le ofere ce vor ei.

Modul în care vede primarul din Bilbor aceste aspecte este unul îngrijorător. Dacă o va ține în continuare așa și nuîiși va lua în primărie niște profesioniști care să cunoască cu adevărat legile sunt șanse reale să vedem conducerea acestei primării și pe la ușa DNA, unde vor aștepta să fie audiați.

Discuția-interviu cu primarul localității Bilbor, domnul Daniel Hangan:

Reporter: Am înțeles că a fost un control al Curții de Conturi la dumneavoastră și s-au imputat mai multe aspecte salariale și ceva cu achiziția unui utilaj. Ne puteți spune care este punctul dumneavoastră de vedere? Ce s-a întâmplat acolo? 

Primar: Din punctul nostru de vedere, sunt două coduri CPV diferite, deci utilajul și accesoriile. Conform procedurilor de achiziție, noi le-am cumpărat pe două coduri CPV diferite. Fiind diferite, le-am cumpărat separat, iar ei susțin că ar fi trebuit cumpărate împreună. Bani erau. Îi aveam pe lista de investiții cuprinsă din anul anterior, sumele erau suficiente.

Reporter: Ați cumpărat de la firme diferite?

Primar:  Da, pentru că așa am găsit. Erau utilaje second-hand și am luat de la firme diferite. Ca să fie și compatibile.

Reporter: Au mai fost probleme la acordări salariale care nu trebuiau acordate și ceva indemnizații la consilieri, viceprimar…

Primar:  Da, dar acolo ideea este sub altă formă. Undeva prin anul 2020 a fost luată o hotărâre de Consiliu, înainte de a apărea legea, că nu se modifică. Deci, lucrul ăla ar fi trebuit să stea în picioare. Noi acum am contestat în instanță.

Reporter: Deci toată decizia despre care vorbim este contestată în instanță, da?

Primar:  Da. Utilajul și accesoriile au fost prevăzute în lista de investiții, au fost aprobate în Consiliul Local, au trecut toate etapele, singura lor problemă a fost: de ce nu am făcut o procedură de licitație pentru toate, împreună, deși împreună nu le-am găsit, și de ce a fost separată achiziția, deși accesoriile sunt pe cod diferit, utilajul pe cod diferit. Din punct de vedere al achizițiilor este în regulă. Ei au spus că trebuiau luate împreună că deservesc aceleași funcții și nu e așa. În instanță se va dovedi că de fapt și utilajul pe care l-am cumpărat, accesoriile, sunt pentru deszăpezire. Utilajul poate fi folosit la deszăpezire dar restul e multifuncțional, poate fi folosit la măturat, la transportat piatră, moloz, deșeuri, intervenții pentru incendii, pentru ISU… Deci utilajul este multifuncțional.

Din păcate situația de la Bilbor poate fi întâlnită în multe comune din Harghita, unde cei care se ocupă de achiziții și legalitate au fost de multe ori angajați pe pile nu pe competență și apoi primarii își smulg părul din cap că trebuie să dea sume de bani înapoi sau chiar mai rău, ajung să fie inculpați în dosare penale.

Dacă am văzut ca Primăria Bilbor nu se pricepe la achiziții și la gestionat banul public în mod corespunzător, nu același lucru se poate spune despre organizarea de activități menite a le crește vizibilitatea edililor. Spunem asta întrucât în luna iunie a acestui an, cei 70.000 de lei proveniți de la Secretariatul Guvernului au fost cheltuiți în mod absolut „eficient” pe o manifestare câmpenească de amploare, care avea ca scop principal adunarea de voturi „pe viață” pentru actuala conducere, dar despre asta vom discuta în alt articol.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy