Legea prevenției pentru mediul de afaceri

0

Articol disponibil în: Română

Legea prevenției, aflată încă în lucru, urmează a fi adoptată de Guvern  până pe 23 februarie 2017. Această lege va intra în vigoare după ce va trece de Parlament, va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Conform acestei legi, firmele nu vor mai putea fi sancționate automat de organele de control ale statului (ANAF, ITM …), fără a fi prevenite și îndrumate în prealabil. Scopul acestei legi este prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, prin care se acordă contribuabilului un termen în care să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie. Acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta un plan de conformare, care va cuprinde aspectele ce trebuiesc remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare. Dacă se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul stabilit, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de lege.

Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani.

Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Legea prevede și excepţii pentru evitarea aplicării legii prevenţiei dacă există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, există un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Legea prevenţiei nu se aplică pentru sancţiunile prevăzute pentru munca la negru, pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte.

legea-preventiei


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy