Misiunile desfășurate de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 14 martie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea a 9 situații de urgență, dintre care 5 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 3 incendii, precum și 1 misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Toplița.

Dintre cele 3 incendii care au avut loc ieri, 1 intervenție a fost la ardere necontrolată de vegetație uscată, fiind afectate aproximativ 5 ha de teren, în zona Mogoș, comuna Sărmaș.

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Corund, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei case, în localitatea Corund. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, cu învelitoare din țiglă, pe o suprafață de aproximativ 50 mp, precum și la tavanul unei camere, pe circa 18 mp. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, în limitele găsite. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 45.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 14.000 de lei.

Tot pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru stingerea unui incendiu cauzat de coșul de fum necurățat de funingine, la o casă din municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Insulei. Din fericire, incendiul a fost stins la timp, fără a fi afectat acoperișul locuinței, iar pagubele materiale înregistrate au fost minore.

Pe timp de noapte, astfel de incendii sunt și mai periculoase pentru că sunt observate târziu și oamenii nu mai au timp să se salveze sau să-și salveze bunurile.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, a fost transmis 1 mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitatea Leliceni.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  •  ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy