Misiunile pompierilor harghiteni – marți, 21 iunie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 21 iunie, 148 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentelor Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc, precum și SVSU Lăzarea, Joseni, Remetea, Suseni, Chileni, Ciumani, Ditrău și Praid, ajutați și de aproape 100 de cetățeni, au intervenit cu 14 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, 3 autocisterne pentru transport apă și 15 tractoare cu vidanjă, pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit, inițial, la 2 adăposturi de animale, extins la mai multe anexe, în localitatea Joseni.

La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta generalizat la cele două anexe gospodărești, pe o suprafață de circa 280 mp, cu pericol de propagare la vecinătăţi, riscând să se extindă la construcțiile aflate în imediata apropiere, aparținând mai multor proprietari. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic) și a distanței foarte mici între construcțiile existente în zonă, incendiul s-a propagat la alte 5 proprietăți, direct și prin scântei duse de vânt, fiind solicitate în sprijin forțe și mijloace. Pompierii au depus eforturi susținute, timp de circa patru ore, pentru a limita și stinge incendiul, care, din cauza vântului puternic, risca să se extindă cu repeziciune. Din cauza lipsei de hidranți în zona de intervenție, alimentarea autospecialelor s-a realizat în navetă, cu ajutorul cisternelor pentru transport apă și cu autospecialele SVSU. Concomitent cu operațiunile de stingere, echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală unei persoane, cu atac de panică, ulterior aceasta refuzând transportul la spital.

Incendiul a fost lichidat după mai multe ore de luptă continuă cu focul, fără a fi înregistrate și alte victime. În urma acestuia, au ars: 6 anexe gospodărești (grajduri cu șură), 3 magazii de lemne, 2 magazii de furaje, o centrală termică, pe o suprafață totală de cca. 1100 mp, șapte tone de grâu, șase tone de peleți, două tone de fân, 70 baloți de fân, 6 metri steri lemne de foc, 11 mc scândură, 2 remorci, 4 căruțe, 2 biciclete, selector semințe, moară, circular, stropitoare de insecticid; în incendiu au fost surprinse și 9 animale mari (2 porci, 7 viței) și 15 păsări (găini). Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. Prin intervenţia pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 300.000 lei.

Codul galben de vânt a avut și alte efecte, ieri, în județul Harghita. Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a acționat, cu autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime, pentru îndepărtarea unei bucăți de table metalice de pe acoperişul unui bloc de 10 etaje, situat pe Bulevardul Timișoarei, din municipiul Miercurea Ciuc. Elementul de tablă din structura acoperișului s-a desprins din cauza vântului puternic, punând în pericol siguranța trecătorilor.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 4 localități din județul nostru: Ulcani, Tămașu, Borsec și Gheorgheni, însumând un număr total de 646 consumatori nealimentați, situațiile fiind remediate de către echipajele furnizorului de energie electrică aflate în teren.

Și astăzi, 22 iunie a.c., până la ora 21:00, județul Harghita se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de vânt, ce va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.
Pentru a vă proteja, evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. În măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția. Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime. Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, în localitatea Lunca Bradului, județul Mureș, fiind afectate aproximativ 300 mp de teren, iar paramedicii SMURD au asistat 13 persoane, dintre care 2 victime rănite în urma unor accidente rutiere, produse pe DJ 137/A, sat Nicolești, comuna Ulieș și pe D.N.13/C, sat Mihăileni, comuna Șimonești.

Pompierii militari harghiteni continuă misiunile în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea de activități specifice din zona de frontieră.

Subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita rămân la datorie pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy