„Ne-am săturat, ne vrem viața înapoi” – Întreaga lume fierbe, Europa fierbe, România fierbe…

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Deja a trecut mai bine de un an de la apariția primelor cazuri de infectare cu Covid-19 iar masurile restrictive impuse de autoritățile din întreaga lume au început să stârnească adevărate revolte în rândul populației.

Este de-a dreptul îngrozitor ca într-un timp atât de scurt să ți se răpească dreptul la libertate în numele protejării de noi înșine. Ceea ce sperie pe toată lumea este revenirea la acele măsuri drastice de la începutul pandemiei, iar purtarea măștilor a devenit un adevărat calvar, spun cei care contestă restricțiile.

Pentru prima oară de când există omul pe pământ toate comunitățile din toate colțurile lumii au început să se unească și să organizeze proteste împotriva măsurilor impuse. Putem vorbi de o revoltă pandemică. Oameni din mai toate țările ies în stradă pentru aceleași motive.

ÎN LUME

În Chile, studenții au scandat împotriva redeschiderii graduale a școlilor, însă au fost atacați de către forțele de ordine cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Totul s-a transformat într-un conflict de stradă și situația este departe de a fi una normală.

Fermierii indieni blochează autostrada Delhi-Jaipur în semn de protest împotriva noii legi agricole din India. Este deja a 100-a zi de proteste.

Poliția din India aplică măsuri drastice celor care nu respectă regulile în condițiile în care în India sunt multe comunități care trăiesc la limita supraviețuirii.

În Statele Unite, modelul democrației se scandează împotriva obligativității purtării măștilor de protecție.

Aici situația este extrem de încordată pentru că protestele de stradă in SUA pot degenera oricând și s-a văzut asta recent la Capitoliu.

Câteva zeci de georgieni au organizat un protest împotriva restricțiilor guvernamentale impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Protestele s-au organizat aici pe Facebook și nu pare a se liniști situația ci din contra.

Poliția suedeză a alungat sute de oameni care s-au adunat în centrul Stockholmului pentru a protesta împotriva restricțiilor asupra coronavirusului stabilite de guvernul suedez.

Tara stă pe un butoi de pulbere după ce restricțiile impuse au dus al concedieri și scăderea veniturilor multor cetățeni.

Protestatarii s-au ciocnit cu polițiștii din capitala Paraguayului, furia din cauza gestionării crizei coronavirusului a dat naștere haosului pe străzi, magazine jefuite, mașini incendiate, gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și multă durere.

Deși nu se vorbește în presa internațională în Paraguay protestatarii au fost bătuți serios de forțele de ordine.

Locuitorii tamilieni din Iranaitivu au organizat un protest pentru a se opune deciziei guvernului din Sri Lanka de a îngropa victimele COVID-19 pe insulă.

Aici conotațiile protestelor au și o bază religioasă ceea ce le face mult mai ferme în solicitări.

Pe măsură ce focarul de coronavirus continuă să se răspândească în toată China și în întreaga lume, numărul de cazuri confirmate crescând rapid, Hong Kong se pregătește pentru un potențial focar comunitar. Deja, un microbiolog de frunte a avertizat că orașul ar putea „deveni un alt Wuhan”

Astfel de proteste au loc și în China și Taiwan. Militanții cer oprirea politizării crizei de coronavirus.

În China principalele proteste au loc în zona Hong Kong unde regimul comunist nu controlează populația la fel de eficient ca în restul provinciilor chineze.

ÎN EUROPA

Aproximativ 40 de persoane au participat la un miting în centrul orașului Manchester. Organizatorul unui protest împotriva controversatului plan de creștere a salariilor de 1% pentru personalul NHS din Anglia a fost amendat cu 10.000 de lire sterline de către poliție.

Centrul orașului Dublin a fost asaltat sâmbătă de protestatarii anti-lockdown.

Trei membri ai forțelor de ordine au fost răniți în ciocniri, în timp ce 23 de persoane au fost arestate.

Mii de persoane au manifestat din nou sâmbătă în centrul Vienei împotriva restricţiilor introduse pentru combaterea epidemiei de Covid-19.

Austriecii cer relaxarea măsurilor impuse de guvern.

Câteva mii de persoane care se opun măsurilor sanitare impuse de gestionarea pandemiei de coronavirus s-au adunat duminică la Konstanz, în apropierea graniței germano-elvețiene, pentru a-și exprima nemulțumirea față de restricțiile impuse de autorități.

Mii de suedezi au protestat împotriva restricțiilor și a testărilor obligatorii.

S-au înregistrat și incidente. Iar mai multe persoane au fost arestate.

Suedezii au în plan să nu înceteze protestele până ce autoritățile nu relaxează măsurile restrictive impuse.

Au fost scene violente și în centrul Romei.

Italienii au mers să protesteze impotriva măsurilor impuse de autorități pe fondul creșterii numărului de infectări cu Covid-19 în Italia.

Aproximativ 30 de femei şi bărbaţi se întind seara pe treptele Operei Bastille din Paris. Apoi se face linişte. Ei se prefac morţi în semn de protest împotriva efectelor interdicţiei de a mai ieşi noaptea pe străzi, asupra sectorului cultural.

Sub sloganul „libertate!” sute de persoane s-au adunat la Madrid, în Plaza Colon, pentru a protesta împotriva obligației de a purta masca, dar și a altor restricții impuse pentru a combate epidemia.
Protestele sunt de abia la început.

În Polonia, un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări.

Protestele din Polonia vin tot pe fondul restricțiilor impuse de guvern.

Proteste împotriva restricţiilor anticoronavirus s-au desfăşurat şi în Elveţia, unde forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa federală din Berna, în apropiere de care se află sediul guvernului şi parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii – în majoritate persoane mature, s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”.

ÎN ROMÂNIA

Și Piața Vicroriei din Timișoara a fost luată cu asalt de către protestatarii care scandau împotriva obligativității purtării măștilor de protecție și a noilor măsuri impuse de guvernanți.
Nu s-au înregistrat violențe.

Sute de sibieni au protestat în Piața Mare a Sibiului, pentru înlăturarea restricțiilor anti-COVID.

Protestul a fost anunțat pe Facebook, iar la eveniment au participat câteva sute de persoane.
Prezența copiilor la protest spune multe despre nemulțumirile sibienilor.

Sute de persoane s-au strâns în Piața Universității, dar și în Piața Victoriei să protesteze față de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. S-a dorit a fi un protest al părinților, nemulțumiți de obligativitatea ca în școli copiii să poarte mască, dar participanții au fost de toate vârstele.

În multe alte orașe din România au fost proteste iar dacă guvernul nu reușește să explice logica unor măsuri restrictive pe care le impune atunci România are toate șansele să intre în fierberea planetară și să vedem proteste din ce în ce mai agresive.

Lumea fierbe, Europa fierbe, România fierbe, omenirea e in pragul unei revolte planetare. Niciodată în istorie nu s-a mai întâmplat ca oameni din țări diferite, cu religii diferite, cu grade de cultură și sociale diferite să protesteze simultan pentru aceleași lucruri.

  • Editorial scris de Delia Otomega
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy