Obligativitatea purtării măștii în aer liber desființată de CEDO! Amenzile pentru această faptă sunt ilegale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: CTV News

 

 

Obligația de a purta mască în aer liber nu este prevăzută nici în Legea 55, nici în Legea 136. Stabilirea unei astfel de obligații prin hotărâre de guvern sau alt act normativ inferior este interzisă de principiul ierarhiei actelor normative, dar și de art.53 din Constituție, conform căruia restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât prin lege ca act juridic al parlamentului, spunea avocatul Gheorghe Piperea, cu o săptămână în urmă.

Același lucru l-a spus și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în luna august. Potrivit CEDO obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

În consecință, textele din Legea 55 care stabileau contravenții pentru nepurtarea măștii sunt declarate neconstituționale de către CCR, precizează avocatul Piperea: ”În acest moment sunt virtual abrogate, pentru ca au trecut deja cele 45 de zile de suspendare a aplicabilității lor și nu au fost încă modificate pentru a fi puse de acord cu decizia CCR. Așadar, pentru fapta de a nu purta mască în aer liber nu se pot aplica decât amenzi ilegale, ușor de desființat în instanță, în procedura plângerii contravenționale.”

Obligația purtării măștii este, de fapt, o recomandare, consideră Gheorghe Pirerea.

Faptul că măsurile dispuse de autorități sunt abuzive și fără temei legal nu este susținut doar de către reclamanți, ci și de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care le-a dat dreptate. Un astfel de caz s-a petrecut în Franța, notează www.gandul.ro.

În urma excesului de zel din partea primarului din Strasbourg, care a impus Strasbourg au fost depuse câteva plângeri la CEDO, soluționate în favoarea cetățenilor. Tribunalul CEDO a decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă prevederile Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a dispus suspendarea Decretului din 20 mai 2020 al primarului din Strasbourg.

Poate cea mai importantă concluzie a Curții Europene a Drepturilor Omului evidențiază faptul că nu se justifică obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber! Magistrații CEDO apreciază că purtarea unei măști de protecție peste tot în aer liber nu va fi de niciun folos, cele mai multe studii referitoare la Covid-19 arătând că o posibilă contaminare apare în principal în locuri închise.

Sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy