Partidul ungar de guvernământ dorește reglementare pieței berii, a băuturilor răcoritoare și a apei minerale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Restograf

 

Proiectul de lege depus în Parlament (25.06.2020) de vicepreședintele FIDESZ, Kosa Lajos, nu permite încheierea de contracte de desfacere exclusivă între marii producători și vânzători (HoReCa) și prevede obligativitatea ca vânzătorul să comercializeze marfă fabricată de cel puțin doi producători. Excepție fac situațiile în care 20% din berea vândută constituie bere la halbă, produsă de manufacturi. Inițiativa este menită să îi sprijine pe micii producători.

Potrivit președintelui Asociației Manufacturilor de Bere, Gyenge Zsolt, cca. 70% din veniturile acestei categorii provine de pe piața HoReCa, în timp ce în cazul marilor companii industria ospitalității generează doar 30% din vânzări.

Politicianul a inclus demersul legislativ în categoria măsurilor anti-COVID, în viziunea sa micii producători ungari trebuind ajutați să se mențină pe piață. Se preconizează măsuri de sprijin destinate și domeniilor viticol, vinicol și producătorilor de țuică.

Dacă în Germania, Cheia și Austria micii producători dețin 15-20% din piața de profil, în Ungaria ei au acces la 3,6% din piață – ceea ce se explică, în opinia lui Kosa Lajos, prin faptul că marii producători încheie contracte de comercializare exclusivă.

Piața de bere a țării vecine se ridică la 166 de miliarde de forinți pe an, încasările covârșitoare – 160 de miliarde de forinți – fiind realizate de trei producători străini, iar alte 3 miliarde rezultând din vânzarea de mărci importate.

Parlamentul va dezbate luni proiectul, iar marți se va pronunța asupra acestuia.

Berea fabricată de Csiki Sor din Sânsimion, membră a Asociației Manufacturilor de Bere, intră în categoria berii de manufactură în Ungaria; ea este produsă în România de o firmă înregistrată în Olanda, avându-l printre acționari pe Lenard Andras și aflată în sfera de interes a omului de afaceri Vilagi Oszkar, președinte – director general al Slovnaft. Lenard a susținut că din cauza marilor producători, firma sa a pierdut în 2017 nu mai puțin de 30 de contracte din domeniul HoReCa, încheiate în Ungaria.

Lenard Andras a devenit cunoscut prin afacerile deloc obișnuite făcute în țara noastră, unele pe banii statului ungar – construirea de microhidrocentrale neproductive care au afectat mediul – precum și prin procesul cu Heineken România pentru dreptul de autor în materie de denumire a berii (Csiki Sor versus bere Ciuc). Deși în România firma a pierdut procesul, după o vizită răsunătoare la manufactura de la Sânsimion a lui Lazar Janos – la vremea respectivă șeful Oficiului premierului ungar – executivul ungar a remis (2017) Comisiei Europene proiectul de lege devenit cunoscut sub denumirea ”Lex Heineken” în semn de răfuială simbolică cu producătorul, invocând faptul că steaua roșie de pe etichetă este un însemn ce promovează comunismul. Dincolo de acest argument școlăresc, deranjul a urmărit să evidențieze sprijinul necondiționat pe care Ungaria îl acordă maghiarilor, chiar dacă aceasta presupune confruntarea cu temutele multinaționale.
Pălălaia s-a stins, iar oamenii au rămas cu imaginile care îl prezentau pe Lazar Janos în vizită la Sânsimion.

În paranteză fie spus, anul 2017 a fost unul interesant, în care nu au lipsit gesturi publice cu substrat profund. A fost anul în care primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit președintelui României, aflat la Miercurea Ciuc, un steag secuiesc. La doar câteva zile, în replică, premierul Ungariei, Orban Viktor, își exprima simbolic susținerea față de maghiari, cauza autonomiei și tot tacâmul, ridicând în dreptul său, ca și cum i-ar aparține, tricoul echipei de fotbal Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe care se calificase în Liga I a României. Paranteză închisă.

De atunci presa a scris atât de acuzația de trafic de persoane, adusă lui Lenard Andras de autoritățile SUA, cât și de pașaportul diplomatic al acestuia.

La depunerea proiectului, deputatul Coaliției Democrate Arato Gergely a relevat sprijinul FIDESZ în direcția manufacturii din Sânsimion, iar portalul Index vorbește de actualul proiect, care îl numește ”Lex Csiki”, ca de un interes explicit al lui Lenard Andras care a făcut lobby în acest sens, împreună cu Gyenge Zsolt, pe lângă parlamentarii ungari.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy