Peste 50 de intervenții ale pompierilor militari harghiteni, în ultimele 4 zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 09-12 iulie, pompierii militari harghiteni au gestionat 52 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 46 de persoane aflate în dificultate, dintre care 6 în urma unor accidente rutiere, produse în localitățile Voșlăbeni (DE 578), Suseni (DJ 126), Miercurea Ciuc, Ciceu (DE 578), Mărtiniș (DJ 131), Gheorgheni.

Salvatorii au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 3 intervenții, în sprijinul comunităților. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 2 accidente rutiere, produse în localitatea Suseni (DJ 138) și Sâncrăieni (DE 578). Astfel, în cursul zilei de ieri, 12 iulie 2021, echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a acționat în cazul unui accident rutier pe DE 578, în localitatea Sâncrăieni, în care au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. În urma impactului, conducătoarea auto, în vârstă de 42 de ani, a rămas încarcerată și, din nefericire, din cauza leziunilor suferite și-a pierdut viața.

Vineri după-amiază, 9 iulie 2021, echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni a intervenit pentru extragerea șoferului unui autoturism, în urma unui accident rutier produs pe DJ 138, în comuna Suseni, după ce mașina a părăsit partea carosabilă prin partea dreaptă a drumului şi a intrat în șanț. După acordarea asistenței medicale de urgență, acesta a fost transportat la spital.

Vineri seara, în jurul orei 19:20, peste 20 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, SVSU Vlăhița și Căpâlnița, cu 5 autospeciale de stingere, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un atelier de reparații, service auto, în localitatea Căpâlnița. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta la atelierul auto, pe o suprafață de circa 150 mp, cu pericol de propagare la întregul atelier și la acoperișul acestuia. Incendiul a fost lichidat în aproximativ o oră și jumătate. În urma acestuia, au ars: 4 calculatoare, imprimantă, un radiator electric, piese auto, mobilier, un cuptor cu microunde, documente contabile, instalația electrică, 4 uși interioare din lemn, 2 geamuri termopan, cauciucuri; s-au degradat: un perete, pe o suprafață de circa 10 mp, un aparat de jantare roți, un aparat reglare direcție și sistemul de monitorizare video. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect. În urma intervenției prompte, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 70.000 lei.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 18 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Băile Tușnad (11), Borsec (2), Bilbor (1), Toplița (3), comuna Joseni, sat Bucin (1).      

Astăzi, marți, 13 este Ziua Informării Preventive. Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua informării Preventive.

Multe persoane sunt superstițioase și asociază ziua de „Marti, 13″ și „pisica neagră” cu ghinionul! Noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit!

În majoritatea cazurilor, efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și știți cum să acționați corect!

Derulată sub sloganul „Acasă în siguranță”, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuință, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).

Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU, E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență.

Incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenire foarte importantă. Orice improvizaţie, oricât de mică este aceasta, poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

Pentru mai multe detalii cu privire la campaniile desfășurate de IGSU accesați:

https://www.igsu.ro/Comunitate/CampaniiInformare

❕ https://youtube.com/user/InformarePreventiva

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy