Preşedintele CJ Harghita solicită instituţiilor europene să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de urşi

0

Articol disponibil în: Română

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita,Borboly Csaba, care este şi raportor la Comitetul Regiunilor, solicită organismelor europene să ia în calcul adoptarea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de animalele sălbatice, susţinând că în Harghita populaţia de urşi este de patru ori mai mare decât numărul optim pe care fondurile forestiere îl pot susţine. 
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita a informat luni că, potrivit unui studiu realizat de Grupul de analiză şi sinteză al instituţiei, numărul optim de urşi în judeţul Harghita este de 340 de exemplare, iar datele obţinute de la asociaţiile de vânătoare arată că în fondurile forestiere din judeţ trăiesc 1.350 de urşi. 

Din acest motiv, specialiştii CJ susţin că numeroşi urşi ajung în zonele locuite de oameni pentru a-şi procura hrană şi provoacă pagube. În plus, se arată în studiul menţionat, anul trecut, în judeţul Timiş s-a aprobat împuşcarea a 16% din populaţia de urşi, în timp ce în judeţul Harghita cota de vânătoare a fost de doar 3,9% din populaţia de urşi. 

Potrivit sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, „încearcă prin toate mijloacele” introducerea în raportul de revizuire a strategiei proiectului Natura 2000 a aspectelor referitoare la victimele provocate în urma atacurilor urşilor. „La şedinţa Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR) din data de 20 noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat grupului Partidului Popular European luarea de măsuri care să conducă la rezolvarea problemelor cauzate de daunele provocate de animalele sălbatice. (…) Borboly Csaba s-a consultat în această chestiune şi cu membrul fracţiunii luxemburgheze Roby Biwer, din partea căruia a primit asigurări că va încerca să introducă în raportul său la capitolul de prevenire a conflictelor, partea cu vătămările corporale”, a precizat într-un comunicat, Biroul de Presă al CJ. 

Borboly Csaba solicită şi UDMR, formaţiune din care face parte, să se implice în rezolvarea problemei şi să sprijine demersurile sale în cadrul Partidului Popular European. „Introducerea acestor aspecte în platforma Uniunii Europene este foarte dificilă, iar cu această ocazie solicit UDMR-ului să sprijine aceste demersuri în cadrul Partidului Popular European, astfel ca grupul acestuia să poată să-şi asume sprijinirea propunerii în cadrul Comitetului Regiunilor”, a afirmat Borboly Csaba. 

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, consideră că numărul optim de urşi, prezentat în studiul CJ, nu este unul fundamentat ştiinţific, ci se bazează pe literatura de specialitate de dinainte de ’89, motiv pentru care rezultatele studiului pot fi eronate. „Numărul optim prezent în studiu nu este fundamentat ştiinţific, nu este rezultatul unor cercetări ştiinţifice, ci se bazează pe literatura de specialitate de dinainte de 89. Studiul Consiliului Judeţean poate fi corect, dar dacă se porneşte de la o premisă greşită, care nu poate fi fundamentată şi susţinută cu argumente ştiinţifice, rezultatele pot fi eronate. În judeţ nu s-a făcut o cercetare legată de numărul optim de urşi pe care habitatele l-ar putea susţine”, declarat Domokos Laszlo. 

El a spus că evaluarea efectuată de instituţia pe care o conduce arată că în pădurile din judeţ trăiesc între 850-1.000 de urşi, populaţia fiind una constantă. „La noi populaţia de urşi este constantă. Evaluarea efectuată în acest an arată că numărul de urşi este cuprins între 800-1000 de exemplare. Şi numărul pagubelor produse de urşi este în scădere faţă de anul trecut. De la începutul anului s-au produs 170 de pagube produse de animale sălbatice, 70 la sută dintre ele fiind cauzate de urşi”, a declarat Domokos Laszlo. 

Datele statistice arată că anul acesta cinci harghiteni au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de urs, numărul fiind mai mare decât în 2014. Atacurile sălbăticiunilor se înregistrează în toate zonele judeţului şi se intensifică atunci când oile sau vacile ies la păşunat ori toamna, când se recoltează fructele, legumele sau cerealele. Silvicultorii spun că aceşti urşi sunt habituaţi, adică îşi părăsesc mediul natural şi se deplasează în localităţi, unde caută mâncare în containerele de gunoi sau în gospodăriile oamenilor.

AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy