Preşedintele parlamentului maghiar justifică atitudinea de la Ditrău: pentru păstrarea identităţii comunităţilor maghiare de peste hotare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Ziua de Cluj

Sprijinirea comunităţilor maghiare şi a antreprenorilor de peste hotarele Ungariei nu serveşte numai intereselor maghiare, ci contribuie şi la dezvoltarea unui Bazin Carpatic unitar, scrie în interviul pe care preşedintele parlamentului maghiar l-a acordat ziarului online de afaceri „Az üzlet” din Ungaria şi care a apărut sâmbătă. László Kövér a mai spus: nu este atât de rea nici ideea aducerii unor muncitori din afara ţării şi care să acopere deficitul de pe piaţa forţelor de muncă, însă acest lucru trebuie făcut în anumite limite şi într-un cadru perfect controlat, astfel încât să nu se ajungă la o imigrare în masă. În final, tot transformarea demografică este cea mai bună soluţie pentru problema forţei de muncă, a punctat oficialul ungar, transmite agenția ungară de presă MTI.

Preşedintele Parlamentului de la Budapesta a subliniat: pentru păstrarea identităţii comunităţilor maghiare de peste hotare este nevoie, pe lângă menţinerea sistemului instituţional maghiar, şi de oferirea unui ajutor pentru ca zonele locuite de maghiari să fie unele atractive pentru tinerele generaţii; să existe locuri de muncă, grădiniţe, un mediu profesional adecvat şi o ofertă bună de petrecere a timpului liber în sânul comunităţii.

“Prin asta servim nu doar intereselor maghiare, ci acţionăm pentru dezvoltarea unui Bazin Carpatic unitar”, a declarat László Kövér. În cazul Ucrainei Subcarpatice, lupta care mai trebuie să se ducă este aceea ca maghiarii de acolo să îşi poată păstra drepturile deja dobândite, a mai adăugat politicianul.

În acest sens, preşedintele parlamentului ungar a confirmat că, până la redobândirea drepturilor de către minorităţile etnice din Ucraina, Ungaria va bloca, în faţa tuturor forurilor internaţionale iniţiativele ucrainiene – printre care şi integrarea în NATO.

Potrivit preşedintelui parlamentului, în ultimii ani, Ungaria a înregistrat rezultate deosebit de bune în crearea unui spaţiu economic unitar în Bazinul Carpatic. Acesta a relatat că, datorită Programului de Dezvoltare Economică a Bazinului Carpatic, peste graniţele Ungariei au fost implementate peste 50 000 de proiecte de  dezvoltare a afacerilor, care au generat dezvoltări în valoare totală de 200 de miliarde de forinţi (aprox. 595 de milioane de euro). În plus, a continuat politicianul, prin intermediul acestor programe de dezvoltare economică ale Secretariatului de Stat pentru Politică Naţională, au fost obţinute succese remarcabile şi în furnizarea de sprijin profesional pentru antreprenori.

László Kövér a subliniat că în urma sprijinirii antreprenorilor de peste hotare au numai de câştigat, întrucât scopul nu este doar acea de a consolida comunitatea de antreprenori de peste graniţele Ungariei, ci şi acela de a crea o legătură între antreprenorii din Ungaria şi cei din ţările vecine. Cu privire la utilizarea finanţărilor, a mai spus: cu fiecare 1 forint cheltuit pentru programele de dezvoltare economică de peste hotare, performanţa
economică a Bazinului Carpatic creşte cu cel puţin 2 forinţi.

În ceea ce priveşte sprijinirea diasporei, László Kövér a confirmat faptul că, în mod clar, Ungaria îi priveşte maghiarii care trăiesc în lumea largă, ca pe o resursă. Oficialul ungar a vorbit şi despre faptul că există numeroase programe de sprijin care au ca scop păstrarea spaţiilor culturale maghiare care funcţionează în diversele colţuri ale lumii, pentru menţinerea valorilor maghiare care se regăsesc în diaspora şi pentru ca membrii acestor comunităţi să dezvolte o legătură cât mai strânsă cu întreaga naţiune maghiară.

“Fiecare succes maghiar – fie că este vorba de sport, de cultură sau de economie – ne consolidează pe noi toţi. Performanţa maghiarilor care locuiesc în străinătate face parte din cultura maghiară în ansamblul ei, din moştenirea pe care o lăsăm în urmă. Oriunde în lume ar trăi un maghiar, prin activitatea sa îşi aduce aportul la reputaţia naţiunii noastre, o îmbogăţeşte pe aceasta”, a spus.

Cu privire la emigrarea unor specialişti maghiari, din Ungaria sau din comunităţile maghiare de peste hotare, László Kövér a spus: datorită programelor de sprijin ai ultimilor ani, tot mai multe persoane se întorc în locurile lor natale şi pun bazele propriilor afaceri, cu o experienţă internaţională în spate.

Ca răspuns la o întrebare despre deficitul de forţă de muncă din Ungaria, preşedintele parlamentului a subliniat că, în ultimul deceniu, Ungaria a crescut rata de ocupare a forţei de muncă, de la 54,9%, la 70,3%, iar cei peste 4,5 milioane de persoane angajate reprezintă un record absolut de la schimbarea regimului încoace.

Potrivit lui László Kövér, nu este un lucru rău ca în ţară să sosească muncitori de afară. “Ne menţinem, însă, părerea că acest lucru trebuie să se desfăşoare între anumite limite şi că toate acestea nu pot conduce la imigraţie în masă”, a specificat.

În opinia sa, dezvoltarea tehnologică a afacerilor, îmbunătăţirea competitivităţii acestora şi oportunităţile oferite de digitalizare ar putea reduce tensiunea în ceea ce priveşte partea cu cererea de forţă de muncă, însă per total, rezolvarea poate fi adusă de schimbările demografice.

“Doar societăţile care dispun de suficiente persoane sănătoase şi cu putere de muncă pot răspunde provocărilor pe termen lung”, a punctat László Kövér.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy