Prezentarea activității Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita sunt înregistrați peste 1300 de copii și tineri, dintre care 55 suferă de dizabilități grave. În cadrul Serviciului Locuințe Protejate trăiesc în total 18 adulți, iar în cele trei case ale Centrului Social cu Destinație Multifuncțională de la Sânmartin locuiesc 12 tineri de peste 18 ani, aflați în situații dificile. În cele trei centre de îngrijire și asistență, destinate adulților, îngrijim aproape 160 de persoane. Din registrele direcției generale reiese că numărul persoanelor cu handicap neinstituționalizate (copii și adulți) care necesită protecție specială, se ridică la aproape 11.000 de persoane. În total peste 850 de copii și aproape 9.200 de adulți beneficiază de buget complementar pentru copii cu handicap, respectiv indemnizații lunare.

Copiii și tinerii internați în sistemul de protecție a copilului harghitean locuiesc în centre de plasament, în case de tip familial, în Centrul de primire și intervenție în regim de urgență pentru cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic și migrație, în Centrul Social cu Destinație Multifuncțională de la Sânmartin, în Complexul de Servicii Miercurea-Ciuc, în centrele destinate pentru copii cu handicap sever de la Toplița și Cristuru-Secuiesc sau sunt plasați la asistenți maternali profesioniști.

”Colectivul nostru crede în faptul că talentul reprezintă o posibilă șansă de succes.Suntem conștienți că managementul talentelor este o investiție pe termen lung, al cărui rezultate reale se vor vedea numai după câțiva ani. Din acest motiv, pe cât este posibil, punem accent pe managementul talentului, pentru a-i ajuta pe copiii și tinerii cu abilități deosebite, aflați în situații dificile din punct de vedere social, să-și dezvolte talentele în domeniul culturii, științei și sportului. Recunoașterea talentelor și susținerea evoluției acestora reprezintă un interes social, însă statul nu asigură suportul financiar necesar pentru a-i putea urni pe beneficiarii noștri talentați pe calea reușitei. Prin urmare, încercăm să compensăm lipsa prin forțele proprii, sau cu sprijinul organizațiilor civile partenere.Colegii noștri care se angajează să descopere talentele și să lucreze suplimentar cu acești copii,se dedică instinctiv, iar munca lor statornică are ca rezultat succesul copiilor și al tinerilor implicați.

Beneficiarul Centrului de Plasament de tip Familial nr. 1, G.F. este unul dintre talentații noștri tineri, care a cântat și ne-a încântat de numeroase ori, cu ocazia evenimentelor organizate de direcția generală. În anul 2017 acest tânăr a ajuns la finala concursului de muzică ușoara intitulată „Hanghullám”(Unda Sonoră), iar potrivit juriului, el are șansa să ajungă un bun interpret de muzică rock.

În colaborare cu câțiva băieți talentați din sistemul de protecție al copilului, G.F. a înființat formația Royal, care concertează adesea în orașele Cristuru-Secuiesc și Odorheiu-Secuiesc.

Formația Sunshine este alcătuită din beneficiarii noștri din Miercurea-Ciuc, care încântă publicul nu doar cu ocazia evenimentelor organizate de direcția generală, ci și la diferite evenimente culturale care au loc în oraș, cum ar fi prezentări de cărți sau vernisaje ale unor expoziții de fotografii sau de picturi.

Tinerii noștri talentați au apărut în fața miilor de spectatori în repetate rânduri în cadrul operei rock „István a király”, mai mulți dintre ei interpretând personaje cheie.Încercăm să oferim sprijinul necesar și acelor beneficiari, care sunt interesați de diferite instrumente muzicale. Tinerii noștri cu nevoi speciale participă anual la „Outsider Music Fest”.

Acordăm o importanță deosebită managementului talentelor, motiv pentru care am creat o tradiție: în fiecare an începând cu anul 2010 organizăm „Zilele talentelor”, ocazie cu care copiii și tinerii noștri au posibilitatea să-și demonstreze talentele și să arate cât s-au dezvoltat în ultimul an. De asemenea, acordăm o atenție deosebită și importanței dezvoltării personalității, care se axează în primul rând pe stabilirea și implementarea obiectivelor, precum și pe managementul și evaluarea succesului și a eșecului.

Tot managementul talentelor este și scopul programului intitulat „Csodálatos az Árva Szeretete” (Minunata dragoste a orfanului), care este organizat în fiecare an, în preajma Crăciunului. Acest eveniment este o ocazie bună pentru copiii noștri de a se întâlni și de a se surprinde reciproc atât cu spectacolele cu care s-au pregătit, cât și cu daruri.

Copiii noștri talentați participă în fiecare an la „Tabăra de creație Zsögödi Nagy Imre” pentru elevi, organizată la Jigodin. Alături de beneficiarii noștri în această tabără vin și alți tineri,interesați de grafică și pictură, ei fiind elevi ai liceelor de artă din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și Satu Mare.

Acordăm o atenție deosebită și talentelor sportive. Printre sportivii noștri performanți îl amintim pe beneficiarul Centrului cu Destinație Multifuncțională Sânmartin, L.Sz., care a obținut mai multe medalii în cadrul unor meciuri de lupte libere. L.Sz. a început sportul în echipa „Székelyudvarhelyi Fások”, și a ajuns să reprezinte țara chiar și la Campionatul Mondial din 2014, în prezent el fiind unul dintre sportivii clubului german „TGS Herdecke Ringen”.

Gemenii Ny.S. și Ny.J. sunt membri valoroși ai echipei de hochei pe gheață „SK Felcsík”, obținând împreună mai multe medalii de aur. Fotbalistele noastre, B.M., M.R. și I.R. sunt campioane naționale, care joacă în echipa „Vasas Femina”, iar cartiștii noștri au obținut rezultate bune la Campionatul Național de Carate.

Acordăm o atenție deosebită sportului: organizăm anual „CupaRíka ”, „Cupa CSÁSZ” și cupa „Szitás Kispályás Foci Kupa”.

Datorită unei bune colaborări cu fundația „Csányi Alapítvány” și „Care2Travel”, beneficiarii noștri participă în fiecare vară la taberele de limba engleză și de limba germană.

În centrele noastre au loc diferite activități menite să trezească în copii curiozitatea și dragostea față de tradițiile populare, folclor, dar, în același timp întăresc și sentimentul de apartenență la comunitate. Un astfel de eveniment este de exemplu, tăierea porcului în mod tradițional, care reprezintă o ocazie perfectă pentru copii să participe în mod activ, ajutând-uipe educatori și personalul din bucătărie. Astfel ei trăiesc intens emoțiile zilei, exact ca și copiii care locuiesc împreună cu familiile lor.

Înainte de postul mare în centrele noastre se organizează carnavaluri, dar și tradiționalul „lăsatul secului”. Copiii noștri se pregătesc cu mare bucurie de sfintele sărbători Pascale: vopsesc ouăle împreună și participă la un concurs de poezii de udatul „florilor”.

Organizăm în fiecare an „Ziua Adopției”, „Ziua porților deschise” și „Ziua copilului”.

Ne educăm copiii să aibă un mod de viață sănătos: casele noastre de tip familial dispun de grădini în care angajații și copiii cultivă legume bio. Organizăm în fiecare vară „Tabărazumba”, „Tabăra de dans popular”, „Tabăra de activități manuale” și nu în ultimul rând, „Tabăra de limba română”. Prin taberele de schimb, organizate în parteneriat cu două centre de plasament din Constanța încercăm să le asigurăm copiilor noștri câteva zile la mare.

Toamna centrele noastre organizează tradiționalul „bal al strugurilor”, cu parada căruțelor. Centrul multifuncțional de la Șumuleu Ciuc găzduiește cu ocazia vacanțelor de iarnă o tabără tradițională, intitulată„Să ne cunoaștem tradițiile, împărtășind învățăm să fim mai buni”. Pentru prevenirea burnout-ului și pentru obținerea unor rezultate cât mai bune, angajații direcției participă periodic la diferite cursuri, treninguri, conferințe și team-building-uri.”

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy