Prima locuinţă protejată pentru persoane vârstnice din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prima locuinţă protejată pentru persoane vârstnice din Harghita a fost construită la Miercurea Ciuc de Asociaţia Caritas, din fonduri private ale unei familii din Germania, care finanţează acţiuni caritabile, informează Agerpres.

Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat, într-o întâlnire cu presa, că imobilul este finalizat şi urmează să găzduiască 14 persoane vârstnice imobilizate la pat şi rămase singure, existând intenţia să fie specializat pentru cei care suferă de demenţă.

Vârstnicii vor fi aleşi pe bază de solicitare, vor sta câte doi în camera şi vor beneficia de serviciile unor îngrijitori, asistenţi medicali şi medici, dar şi de kinetoterapie şi de activităţi de dezvoltarea competenţelor mişcării.

Familiile beneficiarilor vor trebui să plătească toate cheltuielile, întrucât statul nu finanţează astfel de clădiri rezidenţiale.

Peter Gyorgy a punctat faptul că numărul de locuri este foarte mic, faţă de cererile existente, dar e un prim pas în sprijinirea acestor persoane.

„Avem atâtea solicitări, că într-o zi am putea să ocupăm toate locurile. (…) Ne gândim să mai ridicăm astfel de construcţii pentru persoanele vârstnice suferinde, cu toate că acum, în România, politicile de finanţare din bani europeni nu mai includ centrele rezidenţiale, ci numai centrele de zi. De aceea vrem să înfiinţăm, lângă acesta, un centru de zi şi, ulterior, să mai găsim fonduri din care să mai dezvoltăm, local, ceea ce avem. Aici, în apropierea Bisericii Franciscane, e un loc îndrăgit de persoanele vârstnice”, a spus Peter Gyorgy.

În centrul de zi amenajat în apropiere vor putea fi aduse persoane vârstnice care suferă de demenţă, care nu pot fi lăsate singure în cursul zilei, fiindcă aparţinătorii lucrează, iar seara se vor reîntoarce în familie.

Locuinţa protejată de la Miercurea Ciuc este o investiţie a Caritas, cu sprijinul financiar asigurat de un finanţator privat, respectiv o familie din Germania, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Asociaţia Caritas mai dispune de un centru la Odorheiu Secuiesc, care funcţionează de patru ani, are 32 de locuri şi este destinat persoanelor imobilizate la pat, după atac vascular-cerebral, dar şi persoanelor care suferă de boli incurabile, oferind servicii de îngrijiri paliative.

De asemenea, şi în Gheorgheni funcţionează de 25 ani un centru Caritas destinat persoanelor vârstnice, care are 160 locuri şi dispune de compartimente pentru bolnavi de demenţă, dar şi pentru bătrâni imobilizaţi la pat.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy