Primarul din Miercurea Ciuc e obligat de instanță să respecte legea. Întâi limba română și apoi limba maghiară

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: http://www.miercureaciuc.ro

Curtea de Apel București a respins pe 22 iunie, recursul primarului UDMR din Miercurea Ciuc împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat în cazul plăcuțelor cu denumiri de străzi din municipiul Miercurea Ciuc, aflăm de pe blogul jurnalistului Dan Tansă.

Tribunalul București a admis joi, 5 septembrie 2019, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și l-a obligat pe primarul UDMR din Miercurea Ciuc să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza municipiului Miercurea Ciuc.

În prezent, toate plăcuțele cu denumiri de străzi din municipiul Miercurea Ciuc sunt inscripționate nelegal, cu încălcarea limbii oficiale de stat (detalii aici). Astfel, plăcuțele sunt inscripționate mai întâi în limba minorității, limba maghiară, și abia mai apoi în limba oficială de stat, ceea ce constituie o încălcare a limbii oficiale de stat.

Exemplu de placă cu denumire de stradă din Miercurea Ciuc.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat primarului UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, să înlocuiască aceste plăcuțe inscripționate nelegal însă edilul a refuzat să respecte legea. ADEC l-a acționat din nou în judecată pe edilul UDMR și a câștigat.

Sentința Tribunalului București pe scurt (detalii aici): „Respinge ca neîntemeiate excepţia nulităţii acţiunii, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei, precum şi excepţia lipsei de interes a reclamantei invocate de către pârât prin întâmpinare. Admite acţiunea. Obligă pârâtul să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza municipiului Miercurea Ciuc inscripţionate, în prezent, mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte plăcuţe, în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Tribunalul București – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronuntata prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.09.2019”.

Raduly a formulat recurs împotriva sentinței Tribunalului București însă Curtea de Apel București nu i-a dat dreptate.

Decizia Curții de Apel București pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.06.2020.CDI/EDC”.

 

Sursa: dantanasa.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy