Proiectele pilot – o abordare integrată a educației pentru incluziune. Digitalizarea educației NU înseamnă educație online

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor, Consiliul Județean Harghita a organizat miercuri, 12 octombrie, evenimentul #LocalAction4Education – Proiect pilot pentru educație digitală.

Evenimentul moderat de Winkler Gyula, membru al Parlamentului European, a avut-o ca invitat special pe Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, printre paneliști numărându-se Ferencz Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic Apáczai Csere János, Csák László, expert în politici europene, Daniel Böjte, expert în digitalizare, Borsos Endre, expert în digitalizarea educației, Juraj Bilic, vicepreședinte al Rețelei Academice de Cercetare Croate (CARNET).

Scopul evenimentului a fost de a aduce la un loc bune practici, experiențe, provocări, care să contribuie la sprijinirea educației în toate mediile de învățare în vederea reducerii decalajului digital din regiunile mai puțin dezvoltate.

 

În timpul pandemiei COVID 19, școlile, profesorii, elevii și părinții s-au aflat în fața unei situații noi, în care modul tradițional de educație nu mai era posibil și fiecare entitate și familie a fost obligată să găsească o soluție. Pentru unii, provocările au constat în organizarea învățării la domiciliu, pentru mulți, mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate, așa cum este și județul Harghita, provocările au început cu lipsa echipamentelor necesare sau a conexiunii la internet. Din acest motiv, Consiliul Județean Harghita a luat inițiativa și a înființat un grup de lucru pentru a realiza digitalizarea educației în județ. Grupul de lucru a fost și este format din actori relevanți și experți foarte bine cotați în domeniul educației și a avut ca scop, în primul rând, rezolvarea cererilor urgente legate de educația online.” , a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

Pentru a avea un impact pe termen lung, grupul de lucru al consiliului județean a concluzionat că este nevoie de o abordare holistică, regională, cuprinzătoare și strategică, formulând DigEdu2030 – Planul de acțiune pentru educație digitală, care propune lansarea a unui Proiect Pilot de digitalizare a educației în județul Harghita.

Margrethe Vestager,  vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene, invitat special al  evenimentului, a salutat inițiativa consiliului județean de implementare a unui proiect pilot, asigurând echipa de suport și colaborarea în implementarea acestuia, apreciind totodată că este imposibil să vorbim despre incluziune fără a vorbi despre educație și că este imperios necesar să fie asigurat accesul tuturor la învățare și formare cu scopul de a reduce decalajele. Prioritatea o constituie dezvoltarea abilităților digitale de bază prin investiții, a mai adăugat vicepreședintele.

Digitalizarea educației și digitalizarea în general au devenit o prioritate la nivel european și național, însă opțiunile de finanțare pentru implementarea unor proiecte pilot cuprinzătoare și pe mai multe niveluri lipsesc momentan.

Ferencz Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic Apáczai Csere János a apreciat că bunăstarea digitală este strâns legată de bunăstarea fizică și pentru reducerea inegalităților este necesară implementarea unor astfel de proiecte care să ofere condiții de secolul 21.

Daniel Bojte, expert în digitalizare,  a subliniat necesitatea schimbării rolului profesorului și punerea accentului pe învățare, transformarea digitală a educației fără a omite componenta emoțională din acest proces cu scopul de a educa pentru viitor.

Ca exemplu de bune practici, Juraj Bilic, vicepreședinte al Rețelei Academice de Cercetare Croate (CARNET) a prezentat proiectul pilot din Croația, derulat în două etape, sfatul acestuia fiind de a investi în tehnologii robuste și moderne care să nu se degradeze în timp. Totodată, Juraj Bilic a conchis că digitalizarea educației nu înseamnă educație online.

Borsos Endre, expert în digitalizarea educației a apreciat rolul de partener activ al Consiliului Județean Harghita în implementarea mai multor proiecte digitale, amintind de 7 Smart Steps, aplicația Classy, instrumente utile atât profesorilor, cât și elevilor prin crearea de conținut digital.

Evenimentul a fost materializat prin semnarea unei intenții  de cooperare între Consiliul Județean Harghita, Casa Corpului Didactic Apáczai Csere János și CARNET Croația, prin care să fie găsite mijloacele de implementare a Planului de acțiune locală pentru educația digitală, astfel încât, așa cum aprecia Borboly Csaba, educația în județul Harghita să fie adusă la un alt nivel, toți copiii din toate mediile să aibă șanse egale pentru a se pregăti pentru un viitor digitalizat.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy