„Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română…altfel”, o nouă ediție de succes

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai multe persoane publice au acceptat, și anul acesta, provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect derulat cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii. 

Activitatea s-a adresat tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, atât secţia română, cât şi cea maghiară.

Preotul Petru Cătinean, Demeter Levente, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, jurnalista Magyari Tekla, Bogdan Colceriu, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, regizorul de filme de desene animate Fazakas Szabolcs, directorul unei fabrici de apă minerală din judeţ, Radu Lăzăroiu,  fosta biatlonistă Tófalvi Éva, parapantistul Bogdan Oprea, jurnalista Magyari Tekla şi producătorul de film Corneliu Ţepeluş, au recomandat elevilor cărţile preferate şi i-au provocat să citească.

Singurul invitat care nu a participat la eveniment, deși dacă era trecut în program, a fost ministrul Sportului, Eduard Novak.

Iniţiatoarea proiectului, prof. Manuela Nicoleta Stîngă, inspector de Limba şi literatura română, a precizat, în debutul evenimentului, că ediția de anul trecut a întrecut orice așteptări.

„Susținerea colegilor mei, profesorii de Limba și literatura română, și implicarea voastră, a elevilor, sunt argumentele care m-au determinat să vă propun o altfel de oră de Limba si literatura română și anul acesta. ”, a afirmat Manuela Nicoleta Stîngă.

Preotul Petru Cătinean a deschis seria recomandărilor, cu volumul „Stele și constelații pe înțelesul tuturor”, de Klaus M. Shittenhelm.

Potrivit preotului Petru Cătinean, această carte îndeamnă la acțiune.

„(…) Fiecare carte îți lărgește orizontul – cultural, intelectual, emoțional. Cartea asta, însă, te ajută să îți dezvolți curiozitățile despre cer. Să înțelegi mai bine cerul nopții. Atunci când ieși afară și te uiți pe cer să nu spui uite ce stele frumoase, ci să știi cum se numesc, unde se află planetele, de ce soarele răsare într-o parte și apune în cealaltă parte. (…) Nimic nu se compară atunci când descoperi o constelație.”, a spus preotul Petru Cătinean.

Preotul Petru Cătinean i-a îndemnat pe elevi să lase rețelele de socializare „câteva ceasuri pe zi sau pe noapte” și să citească.

Bogdan Colceriu, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, a recomandat cartea  „Inteligența materiei”, scrisă de profesorul și medicul Dumitru Constantin Dulcan, care prezintă într-o manieră foarte elaborată, pe înțelesul tuturor, ceea ce înseamnă viața, muzica universală, vibrația, frecvența sau alte lucruri cu care nu suntem atât de obișnuiți.

„Cartea „Inteligența materiei” este un îndrumar excepțional pentru orice categorie de vârsta.  Cu cât este citită mai repede, cu atât înțelegerea timpurie, din anii adolescenței cum este cazul vostru, se va duce spre alte meleaguri, veți privi altfel lumea.”, a menționat Bogdan Colceriu.

Invitat la această acţiune pentru a doua oară, după ce a câștigat anul trecut premiul de popularitate, primind în jur de 200 de scrisori din partea elevilor, inspectorul şcolar general Demeter Levente a recomandat romanul „Aventurile lui Tom Sawyer”, de Mark Twain.

„Romanul este un clasic al literaturii pentru copii,  dar care este citită cu drag și de adulți, fiind tradus în nenumărate limbi și ecranizat de mai multe ori.  Este o poveste captivantă, scrisă cu inteligență și umor, o adevărată capodoperă.” , a precizat Demeter Levente.

Acesta a adăugat că cititul este un lucru minunat, un obicei care dezvoltă imaginația și care dă posibilitatea de a creea propriile filme, care uneori sunt mult mai bune decât cele pe care le vedem în cinematografe sau la televizor.

Totodată, regizorul  Fazakas Szabolcs, creatorul desenelor animate Legendárium, dar și al parcului Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc, i-a introdus pe elevi în lumea sa de basm. Acesta le-a explicat celor prezenți cum ajunge o carte să fie transpusă în desene animate.

 „Ce am citit în copilărie, ceea ce am învățat de la strămoșii mei,  încerc să le transpun în desene animate. Până acum a apărut cartea Legendárium, în limba maghiară,  unde sunt prezentate legende din secuime, din județele Harghita, Covasna, Mureș(…) După ce au apărut desenele animate și în limba română, a existat interes din partea fraților români pentru traducerea cărții. În acest moment suntem la jumătatea cărții cu traducerea.”, a povestit Fazakas Szabolcs.

Producătorul de film Corneliu Ţepeluş,  ultimul invitat, le-a vorbit  copiilor  despre cartea „Dracula”, de Bram Stoker, dezvăluindu-le acestora detalii despre cercetările pe care autorul le-a făcut, timp de şapte ani, înainte să scrie romanul.

„Trebuie să înţelegem că „Dracula” este una dintre cele mai citite cărţi din istoria universală. Chiar dacă este o carte de ficţiune a prins aşa de multă popularitate încât dacă întrebi de „Dracula” a Rio de Janeiro sau la Tokio sau la Sidney sau la New York, toată lumea ştie de Dracula şi de Transilvania”, a precizat Corneliu Ţepeluş.

Producătorul harghitean a mai declarat că a realizat un documentar despre Dracula, împreună cu strănepotul lui Bram Stoker, menționând că pe baza unor notiţe lăsate de celebrul scriitor a fost identificat, în Munţii Călimani, un loc unde ar fi existat castelul fictiv al lui Dracula.

Iată care sunt cărțile preferate/recomandate de restul invitațiilor: 

  • omul de afaceri Radu Lăzăroiu – Arta războiului, de Sun Tzu
  • jurnalista Magyari Tekla –  Bătrânul și Marea,  de Ernest Hemingway
  • fosta biatlonistă Tófalvi Éva –  La râul Piedra am șezut și am plâns, de Paulo Coelho
  • parapantistul Bogdan Oprea – Papillon, de Henri Charrière

La proiectul ISJ Harghita au participat aproape toate școlile din județ, mii de elevi urmărind online timp de două ore recomandările la lectură ale invitaţilor.

Elevii care s-au simțit provocați de o anume carte/de un anumit invitat vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber. Lectura se poate realiza și în limba maghiară.

Elevii vor redacta, în limba română, olograf, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură, povestind despre motivele care i-au determinat să aleagă acea carte ( poate titlul, poate prezentarea). În premieră la ediţia din acest an, să îşi spună propria părere despre volumul citit, susţinută şi de citate din cartea aleasă.

Scrisorile vor fi scanate de profesorii de Limba şi literatura română şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, organizatoarea evenimentului urmând să le împartă invitaţilor, în funcţie de persoana căreia îi este adresată fiecare epistolă.

Invitații vor alege maximum trei scrisori, trimiţând organizatoarei numele, clasa şi profesorul îndrumător ale fiecăruia dintre elevii care i-au scris.

Elevii selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru SPA din Odorheiu Secuiesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy