Recomandări pentru o stare generală de legalitate și un trafic rutier în siguranță

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La nivel național, în perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2021, s-au înregistrat 2.624 de accidente grave de circulație (-1013), soldate cu decesul a 940 de persoane (+128) și rănirea gravă a altor 2.037 (-1307).

Principalele cauze generatoare sunt reprezentate de:

Indisciplina pietonilor (18,4%), pe acest fond înregistrându-se 483 de accidente (-120), soldate cu decesul a 189 de persoane (+26) şi rănirea gravă a altor 297 (-152);

Viteza (18 %): 472 accidente (-183), soldate cu decesul a 194 de persoane (+14) şi rănirea gravă a altor 376 (-252);

Neacordarea priorității de trecere pietonilor (9,3%): 243 accidente (-90), soldate cu decesul a 54 persoane (+10) şi rănirea gravă a altor 193 (-101);

Neacordarea priorității de trecere vehiculelor (8,5%): 223 de accidente (-74), soldate cu decesul a 60 persoane (+18) şi rănirea gravă a altor 204 (-107);

Indisciplina bicicliștilor (9,9%): 261 de accidente (-177), soldate cu decesul a 57 persoane (-11) şi rănirea gravă a altor 205 (-167).

La nivelul județului Harghita în aceeaşi perioadă, 01 ianuarie – 31 iulie 2021, au fost înregistrate 22 de accidente rutiere grave (-24), soldate cu decesul a 3 persoane (-4), rănirea gravă a 20 persoane (-25) și rănirea ușoară a altor 17 persoane (0), principalele cauze generatoare fiind:

Viteza neadaptată la condițiile de drum: 4 accidente (+1) soldate cu decesul unei persoane (-2); rănirea gravă a 9 persoane (+3) și rănirea ușoară a altor 42 de persoane (-31);

Depășirile neregulamentare: 3 accidente (+3) soldate cu decesul unei persoane (+1), rănirea gravă a 2 persoane (-3) și rănirea ușoară a altor 5 persoane (+4);

Indisciplina căruțașilor : 4 accidente (-5) soldate cu rănirea gravă a 4 persoane (-7) și rănirea ușoară a altor 2 persoane (-4).

Analiza accidentelor rutiere grave relevă faptul că la nivel național, atât viteza sub cele 2 forme (neadaptată condițiilor de drum/trafic sau neregulamentară), cât și indisciplina pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor se regăsesc în mod constant între primele patru cauze generatoare, în ciuda eforturilor depuse pentru reducerea numărului și gravității accidentelor rutiere înregistrate pe aceste cauze.

La nivel județean se constată faptul că viteza sub cele 2 forme (neadaptată condițiilor de drum/trafic sau neregulamentară), depășirile neregulamentare și indisciplina căruțașilor sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse în primele 7 luni ale anului 2021.

Astfel, este necesară intensificarea activităților de impunere a legii, respectiv a celor de conștientizare a participanților la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea normelor legale referitoare la circulația pe drumurile publice.

Având în vedere prevederile Calendarului de acțiuni al Direcției Rutiere pentru anul 2021, pentru asigurarea unui grad corespunzător al disciplinei rutiere, în perioada 23 – 29 august 2021, se vor executa acţiuni în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat.

În acest sens se va urmări prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave şi asigurarea respectării legii prin prezența activă a poliţiştilor pe sectoarele de drum cu trafic intens, precum și menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

Totodată, activităţile operative poliţieneşti sunt concentrate şi pe asigurarea respectării cadrului normativ și luării măsurilor legale pentru prevenirea răspândirii virusului SARS – Cov2;

Având în vedere obiectivele acestor acțiuni, pentru creșterea eficienței activităților desfășurate vor fi instituite microfiltre, dispuse astfel încât să se asigure o prezență optimă în zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere și creșterea eficienței activităților desfășurate.

Polițiștii vor utiliza cu precădere, autospeciale de serviciu inscripționate, iar pentru probarea abaterilor constatate vor folosi echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospeciale și cinemometre portabile model TruCAM LTI 20/20.

De asemenea, se vor utiliza aparatele etilotest, etilometru și drugtest pentru depistarea și sancționarea sau tragerea la răspundere penală, după caz, a conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Prevenirea faptelor antisociale și menținerea siguranței publice reprezintă îndatoriri fundamentale ale Poliției, motiv pentru care poliţiştii harghiteni vor acţiona şi în acest domeniu, astfel încât cetăţenii să petreacă timpul liber sau vacanța în condiţii optime de ordine, liniște și siguranță.

Sunt monitorizate în special traseele de tranzit și cele aglomerate de deplasările către staţiunile turistice și zonele de agrement, respectiv D.N.E. 578, D.N. 13A, D.N. 13B, D.N. 12A, D.N. 12C și D.N. 15, la care se adaugă mai multe sectoare ale unor drumuri județene și chiar comunale.

Polițiștii de la transporturi sunt prezenți pe peroane și în trenurile de călători pentru a asigura o călătorie în siguranță celor care aleg să se deplaseze cu aceste mijloace de transport. De asemenea, pentru prevenirea faptelor antisociale aceștia asigură patrularea în staţiile şi triajele de cale ferată.

Poliţiştii harghiteni sunt prezenţi în toate localitățile, atât urbane cât și rurale, ale județului, în scop preventiv, pentru a preîntâmpina producerea oricăror fapte antisociale, pentru menţinerea liniştii publice şi pentru a-i descuraja și sancționa pe cei care încalcă regulile de conduită socială.

Atragem atenția cu privire la imperioasa necesitate a respectării legislației, în toate domeniile, ignorarea recomandărilor în acest sens și lipsa unei conduite preventive putând avea urmări dintre cele mai grave.

Pentru o vacanță liniștită și în siguranță Poliția Română vă recomandă:

– aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate!

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

– nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele!

– în caz de urgenţă, sunaţi la numărul 112, suntem la datorie!

Conducătorilor de autovehicule le recomandăm următoarele:

– în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

– planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu mașina în afara intervalului orar 10:00 – 18:00.

– atunci când în autovehicul se găsesc persoane vârstinice sau copii este recomandat ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

– înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradului de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

– nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!

– posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul menţionat.

Polițiștii rutieri vor continua să desfășoare asemenea acțiuni și în perioada următoare, sens în care le recomandă tuturor participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă corespunzătoare, să respecte regulile de circulaţie dar și legislația în vigoare, precum şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

DRUM BUN!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy