Seminar web: aspecte referitoare la modul în care COVID-19 afectează programele de ucenicie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Dezvoltarea competențelor, formarea profesională și exodul creierelor – subiecte abordate de Borboly Csaba în cadrul seminarului web organizat de Uniunea Europeană

Raportorul CoR a atras atenția asupra diferențelor înregistrate la nivel regional

Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Comisia Europeană — Alianța europeană pentru ucenicii (EAfA), cu sprijinul Președinției germane a Consiliului și asociate cu rețeaua EARLALL și cu Guvernul basc au organizat în data de 29 septembrie seminarul web în cadrul căruia s-au dezbătut aspecte referitoare la modul în care COVID-19 afectează programele de ucenicie, modul în care europenii se confruntă cu criza actuală, precum și răspunsurile politice ale regiunilor și orașelor la pandemie.

În calitate de invitat la acest eveniment, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a făcut o prezentare intitulată Program de dezvoltare a competențelor în scopul competitivității durabile. Borboly Csaba este membru al Comitetului European al Regiunilor din anul 2012 și a elaborat de-a lungul timpului rapoarte referitoare la tineret și educație.

„În aceste vremuri grele este de datoria noastră ca în calitate de autoritate regională să facem tot ce este posibil pentru susținerea economiei locale, păstrarea locurilor de muncă, relansarea turismului și agriculturii, crearea de noi locuri de muncă și asigurarea accesului la educația de calitate„, a spus Borboly Csaba, raportor în cadrul  Comitetului Regiunilor. În prezentarea sa, acesta a evidențiat și faptul că în județul Harghita una dintre prioritățile de vârf este reducerea șomajului în rândul tinerilor prin dezvoltarea educației. Conform celor declarate de către raportor, un demers important este diminuarea migrației forței de muncă în rândul tinerilor și a personalului calificat.

„În procesul de elaborare al unei strategii educaționale și de ocuparea a forței de muncă durabile trebuie luată în considerare nu numai diferența dintre statele membre, ci și cea dintre regiuni„, a declarat Borboly Csaba, care în momentul de față lucrează  la elaborarea unei Skills Agenda (Agendă de competențe).

Borboly Csaba, în calitate de raportor în cadrul Comitetului Regiunilor a demarat consultarea privind Agenda europeană a competențelor a cărei rezultate vor fi incluse în raportul final.

Ca răspuns la întrebarea formulată de moderatorul seminarului, Sandra Parthie, Borboly Csaba a menționat că reprezintă într-adevăr o reală provocare recalificarea și formarea profesională la nivelul Europei, date fiind condițiile actuale.  Atenția trebuie să ne-o îndreptăm spre identificarea soluțiilor care au în vedere protejarea economiilor locale și regionale și creșterea rezistenței acestora.

Printre participanți la seminar s-a numărat și Virginia Elena Raggi, avocat și politician italian, cea care din 2016 este prima femeie care ocupă funcția de primar al Romei. În prezentarea sa aceasta a menționat că investițiile în educație au un rol cheie în redresarea economică. Digitalizarea și reabilitarea școlilor pot contribui pentru ca școlile noastre să devină mai verzi, funcționale din punct de vedere al digitalizării, autonome și primitoare.

Mai multe informații despre programul de dezvoltare al competențelor la nivel european puteți afla mai multe accesând link-ul: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor aflați mai multe accesând link-ul: https://cor.borbolycsaba.ro/

 

Miercurea Ciuc, 29 septembrie 2020

 


Ați primit acest mesaj deoarece sunteți abonat(ă) la grupul „Presa din Judetul Harghita” din Grupuri Google.
Pentru a vă dezabona de la acest grup și pentru a nu mai primi e-mailuri de la acesta, trimiteți un e-mail la adresa presaHR+unsubscribe@googlegroups.com.
Pentru a vizualiza această discuție pe web, accesați https://groups.google.com/d/msgid/presaHR/CAK91HTbJ0XxwE540SX3Sab%3DmrH40OLjpAJa4uOL-HNKfr5h0fQ%40mail.gmail.com.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy