Sfârșit de săptămână cu peste 20 de intervenții pentru pompierii harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest sfârșit de săptămână (21-23.04.2023), pompierii militari harghiteni au gestionat 24 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 19 solicitări, în urma cărora 20 de persoane au primit ajutor calificat.

Astfel, în perioada de referință, echipajele operative  au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 4 intervenții în sprijinul comunităților, dintre care 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unor accidente rutiere, pe DJ 138/A, Harghita-Băi și la intersecția DN 13A cu DC 25, localitatea Bisericani, comuna Lupeni, precum și 2 misiuni de asanare muniție rămasă neexplodată.

Vineri spre sâmbătă noaptea, puțin după miezul nopții, a fost anunțat un incendiu la două anexe gospodărești situate pe strada Zsögödi Nagy Imre, în municipiul Miercurea Ciuc, fiind mobilizate operativ trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat. Pompierii au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ patru ore, pentru localizarea și lichidarea incendiului, care se manifesta generalizat la construcțiile din lemn, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la o casă și o anexă situate în imediata apropiere. Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de un coș de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile.

Din fericire, nu au existat persoane rănite. Ca urmare a producerii incendiului, au ars: elementele din lemn ale celor două construcții, lemne de foc, cherestea, 16 buc. anvelope cu jante, strung, circular, portbagaj auto, aparatură pentru apicultură, unelte de mână, 2 buc. mașini de cusut industriale, produse pentru croitorie, 2 panouri solare, un boiler de 2000 l, centrală termică cu combustibil solid.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, generate de coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, reamintim obligativitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor:

  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
  • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate.

Vineri, în jurul prânzului, echipajul pirotehnic al ISU “Oltul” Harghita a fost mobilizat pe strada Băilor, din municipiul Miercurea Ciuc, în curtea unui depozit, unde au identificat și transportat, la depozitul special amenajat, un cartuș de infanterie cal. 7,92 mm.

Sâmbătă seara, un bărbat din localitatea  Livezi-Ciuc a găsit în grădina casei sale un obiect ce părea a fi element de muniție. Acesta efectua săpături pe terenul din gospodărie pentru culturile de primăvară în momentul în care a observat obiectul respectiv și a cerut ajutorul autorităților. Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita s-a deplasat la fața locului pentru cercetarea, detectarea și identificarea muniției. Aceștia au constatat că este vorba despre o bombă aruncător de calibru 50 mm, provenind, cel mai probabil, din cel De-al Doilea Război Mondial. Elementul de muniție a fost ridicat, transportat și depozitat, în condiţii de siguranţă, urmând a fi distrus ulterior, prin explozie controlată.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși), în municipiile Odorheiu Secuiesc (2) și Toplița (4).

În continuare, echipajele operative de pompieri rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență  a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy